Ahja keskkooli hoolekogu esinaise, kolme lapse ema Anne Reinholdi sõnul on kõige ohtlikum, et multifilme vaatavatele lastele jääb mulje, nagu saaks kõike tehtut heastada. “Ühes osas tapetakse kangelane ja teises ärkab ta taas ellu. Lapsele jääb mulje, et annan ühe keretäie, küll ta paraneb,” ütles kooli hoolekogu pöördumisele alla kirjutanud Reinhold.

Reinholdi sõnul on juba 1. klassi õpilastel tugevaid koolivägivalla ilminguid. “Vägivald on põhjendamatult igapäevane ja lapsevanemad ei saa ju otseselt telerivaatamist keelata,” nentis ta. “Telekanalid võiksid oma programmid üle vaadata, sest vanem võib seletada oma lapsele palju tahes, selle põhjendatus kaob, kui telekast tuleb must-valgel hoopis vastupidist.”

Ahja keskkooli direktori Toomas Jõgi ütles, et aastate lõikes on laste vägivaldsus suurenenud. “Kui kergesti mõjutatavas eas laps tarbib vanemate vaikival nõusolekul telerist näidatavat kurjust, siis kaudselt hakkab see mõjutama tema igapäevast käitumist,” ütles Jõgi.

Animafilmide reÏissööri Priit Pärna sõnul on nüüdisaegsed multifilmid nii ideelt kui ka teostuselt halvad. “Tegemist on suuremahuliste seriaalidega, mida teraste ideedega väga raske täita,” nentis Pärn. “Teostus on sõtuvalt rahast kas parem või halvem, aga hea idee on probleemiks kõikjal.”

Positiivse näitena tõi Pärn ”South Parki”, mille taga on tunda suurt ajujõudu. “Kindlasti on ka selles seriaalis vägivalda, aga emotsioon on oma tähenduslikult olemuselt erinev,” märkis Pärn.

Pärn nentis, et nõukogude multifilmides võitles headus veel paremaga. “Sellel oli poliitiline taust ja praegu läänest tuleva vägivallatulva kõrval on nõukogude multifilmid saavutanud erilise konteksti.”

Multi- ja mängufilmide kõrval teeb vanematele muret ka enne laste magamaminekut jõhkrate politseisaadete näitamine. Kahe tütre ema Kerttu Passi sõnul ei julge tema tütar TV 3 “Politseinädalat” vaadata, kuigi lapse huvi on suur. “ETV “Avatud toimikut” vaatab ta ka nii, et laipade ja fotoroboti piltide ajal katab silmad kätega kinni,” ütles Pass.

Riigikogu ees lubas kultuuriminister Signe Kivi uue aasta alguses kokku kutsuda ümarlaua, kus erinevad teleorganisatsioonid saaksid välja öelda oma arvamuse ja mõtted.

KANAL 2 ENDAL SÜÜD EI NÄE. Kanal 2 programmidirektor Vilja Palmi sõnul on võrreldes paari aasta taguse ajaga täiesti muutunud politseisaate stiil – laipu näidatakse üksnes siis, kui politsei palub abi inimese kindlakstegemiseks, ning ka siis ei leba tuvastatav inimene vereloigus keset mõrvapaika.

“Paar korda on inimesed ärritunud mõne filmi peale, aga tegemist on olnud filmiklassikaga. Teisipäevased action-filmid algavad kell 21.30 ja selleks ajaks peaksid väiksed lapsed magama või on televiisorinupp vähemalt vanemate käes,” rääkis Palm.

Palmi sõnul planeerib Kanal 2 ka märulifilmide reklaami nii, et seda ei näidataks keset päeva noortefilmide vahele. “Seda ei tehta juba sellepärast, et sihtgrupp on teine.”

Kanal 2 hanketoimetaja Olle Mirme kinnitusel on pärast mootorratturhiirte multika lõppemist kanalile raske ette heita multifilmide vägivaldust. “Tomi ja Jerry põngerjad ei rebi kellelgi päid ära, ehkki vastu seina jooksmist on muidugi võimalik vägivallana tõlgendada, ja sel juhul peaksid kõik Disney filmid olema vägivaldsed,” osutas Mirme.

Vilja Palm soovitas inimestel kritiseerimiseks valida pigem riigitelevisiooni ETV. “Kommertstelejaamad ei kuluta sentigi maksumaksja raha ja seal näidatav on üksnes omanike otsustada. Kui inimestele meie kanalil pakutav ei meeldi, ei kohusta neid keegi seda ka vaatama,” ütles Palm.

RAAG PEAB SÜÜDLASEKS VANEMAID. Eesti Televisiooni juhatuse liige programmi alal Ilmar Raag leiab, et vanemad lubavad lastel vaadata ükskõik mida ja sellest tulevadki jutud televisiooni vägivaldsusest. “Isegi kui ETV oleks täiesti vägivallatu, sõltuks kõik ikkagi sellest, mida lapsevanemad lubavad lastel vaadata.“

Kitsarinnaline vägivalla vältimine võib viia ka lubamatu tsensuurini, mida ETV ei pooldaks, sest tulemuseks oleks roosa seep, mida keegi ei vaata, rääkis Raag.

”Minu arvates peab ETV aeg-ajalt inimesi provotseerima. Muidugi on inimesel alati võimalus telekas kinni keerata või seda üldse mitte osta,” leidis Raag.

Programmijuht tõdes, et erinevalt teiste telekanalite politseisaadetest on ajakirjanduslikul ja uurival ”Avatud toimikul” tunduvalt vähem vaatajaid, sest vägivallata saade ei müü ennast sama hästi kui verdtarretav.

TV 3 PEAB END KONSERVATIIVSEKS. TV 3 programmidirektori Jüri Piheli hinnangul on telekanali saatevalik küllalt konservatiivne. “Arvan, et meie kava on üsna hästi balansis – meil ei ole ladina-ameerika seebikaid, kus kogu aeg karjutakse: “Ma mõrvan su ära ja lõikan kõrvad peast!” Multikateks on meil “Inetu pardipoeg”, “Grimmi muinasjutud” ja “Garfield”.TV 3 ei tee ise peale uudiste midagi ja need pole vägivaldsed,” ütles ta.

Piheli sõnul peab telekanal kinni tootja soovitatud vanusepiirangust ning näitab alla 12-aastastele mõeldud filme enne kella kaheksat õhtul.

Programmijuhi hinnangul on ainus hell koht TV 3-s sisse ostetud politseisaade “Politseinädal”, mis muu hulgas näitas eelmises saates suures plaanis ka veoki alla jäänud jalgratturi lömastatud pead.

“Kui saate tegijad on libastunud ja näitamises ollakse liiga detailsed, juhib vaataja sellele tähelepanu. Mul on sellest siiralt kahju, aga Eesti rahvas on tegelikult väga verejanuline – seda näitab kõigi Eesti politseisaadete väga kõrge vaadatavus,” osutas ta.