“Terevisiooni” produtsendi Raivo Suviste sõnul on hoolimata tema pikaajalisest kogemusest nii seriaalide kui ka telesaadete tootmises täiesti uudne äratusprogrammi teha. “Hommikuprogramm on logistilises mõttes keeruline, sest hõlmab endas palju erinevaid tahke.” Suviste sõnul muutub igapäevane programm peagi heas mõttes konveieritööks ning selle käigus läheb kõik iseenesest paika.

Auditooriumi suhtes peab ta teoreetiliselt maksimaalseks kaheksa protsenti vaatajaid. “Aga hommikune televaataja vahetub väga kiiresti, nii et umbes 150 000 - 200 000 inimest peatub kasvõi lühikest aega hommikul ETV kanalil,” arvab Suviste.

Suviste lükkab ümber levinud arvamuse, et hommikutelevisioon on pelgalt pildiga raadio. “Inga Varese fantastiline stuudiokujundus püüab ja hoiab igal juhul pilku ja eks see oleneb meist endist, kui häid võttenurki ja meeleolu suudame stuudios luua,” arvab produtsent.

Saatejuhtideks neljal päeval nädalas on raadiost ja teleekraanilt tuntud Marko Reikop ja Anu Välba ning reÏissööriks Eva Katariina Taimre. Reedeti täidavad hommikutunde Tartu stuudios toimetaja Tiina Rebase käe all raadiohääled Elmarist Andres Panksepp ja Ave Marleen. Saatejuht Andres Pankseppa sõnul panevad nad rõhku kergesti haaratavatele teemadele. “Hommikune vaataja ei püsi sageli kauem kui veerand tundi teleri ees ning selle aja jooksul peaks ta kiirelt-kergelt info kätte saama,” ütleb Panksepp. “Paneme rõhku Lõuna-Eesti teemadele ja püüame olla seega sõna otseses mõttes Eesti Televisioon.”

EELKÄIJAD. Argihommikuäratajana oli ETV Eestis esimene, võttes malli Soome MTV 3 inforikkast hommikuprogrammist. Kolm aastat tagsi loodud “Tere hommikust!” saatejuhtideks olid tookord Reet Oja, Katrin Viirpalu, Mati Talvik, Marko Reikop, Andres Raid jt. Hommik koosnes uudistest täis- ja pooltundidel, muusikast ja intervjuudest, telekoka hommikusöögist ja värsketest ajalehetutvustustest.

Umbes kuu pärast ETV-d “ärkas” ka Kanal 2. Nende “Äratuse!” elueaks oli aasta. Pärast ETV rahapuudusel lõpetatud hommikust programmi alustas TV1 saatega “Siin Tallinn!”. Tookord tehti 40 saadet ja peeti paus, sügisest senimaani jätkatakse igal hommikul kell 6.30. TV 1 programmiplaneerija Salme Rannu sõnul jätkub hooaja lõpuni nende hommikune kahetunnine ärataja, mida juhivad Ulla Länts, Raivo Kummer, Liilia Tali . Saatejuht Mihkel Raud jätkab aga Marko Reikopi tööd Raadio 2 hommikuprogrammis.

ETV peaaegu aastast vahepausi pidanud ja nüüd “Terevisiooni” nime all olev hommikuprogramm jõuab eetrisse viis minutit enne konkurentide, TV1 saadet “Siin Tallinn!”. TV 3 ja Kanal 2 täidavad jätkuvalt hommikust eetriaega multifilmide ja seriaalide kordustega.

VAATAJAD. Vaatajaprotsent ei ole eriti suur, TV1 äratusprogramm oli kolme ringis, ETV “Tere hommikust!” vaadatavus oli viis protsenti. Ilmar Raagi sõnul ei saagi see eriti suurem olla. “Eks ta rohkem tapeedi eest ikka ole ning viis-seitse protsenti on väga hea ja rohkemat ei saagi oodata.”

Ilmar Raagi sõnul kujuneb ühe hommikuse saatetunni hinnaks 6000 krooni, mida on tegelikult ühe teletunni kohta vähe. “Neljapäeval toimunud proovisaadet hinnates võib öelda, et oleme saate õnnestumise suhtes lootusrikkad, kuid on veel mõningaid asju, mis lähevad loodetavasti paika.”

HOMMIKUSED ÄRATAJAD. “Terevisiooni” saatejuhi Anu Välba sõnul ollakse esmaspäevaseks saateks valmis.

Saatejuhid teevad igal hommikul kaks-kolm intervjuud ning need on Marko ja Anu vahel jaotatud päevade kaupa. “Saatel on ka toimetajad, kes koguvad päeval infot ja lepivad kokku intervjueeritavatega, sest saatejuhtidele peab võimaldama siiski ka mõned unetunnid,” ütleb Raag. Üheks toimetajaks on Birgit Püve.

“Terevisioon” algab 6.25 ja lõpeb 8.40 uudistega. “Terevisiooni” produtseerib eesotsas Raivo Suvistega firma BEC, kellelt on varem teleekraanile jõudnud seriaalid “Õnne 13”, “M-Klubi”, “Härrad abikaasad” ning peatselt esilinastuv film Erki Noolest.