“Ministeerium on arvamusel, et looduslikkuse taastamiseks saab kasutada ka vähem ekstreemseid võtteid,” lausus keskkonnaminister Heiki Kranich. “Kui me tahame uue metsapõlvkonna kasvu jälgida ja metsa kasvu kujundada, siis on selleks ka leebemaid võimalusi.” Tema sõnul on metsapõletamisega kaasnevad ohud küllalt suured ning taolist riski ei tohiks võtta.

Lahemaa rahvuspargi asedirektor Teet Koitjärv ütles, et projekti läbiviimist ajendab eelkõige soov tutvuda looduse taastumise metoodika ja põhimõtetega. Tema sõnul aitaks metsa põletamine säilitada ka piirkonna looduslikku mitmekesisust

“Tegu on looduskaitsevõttega, mis aitab näiteks Eesti teadlastel paremini uurida, kuidas metsapõleng piirkonna loodustasakaalu mõjutab,” sõnas Koitjärv.

KATSE EMOTSIONAALSELT VASTUVÕETAMATU. Projektis osalev Eesti Põllumajandusülikooli metsandusteaduskonna prodekaan Kalev Jõgiste lausus, et looduskaitse- ja teadusringkonnad on küll selgitanud maikuus koostöös Soome keskkonnaministeeriumiga toimuva katse korraldamise plusse, kuid on seni kohanud suurt vastuseisu.

“Inimesed ei ole eksperimendi jaoks veel valmis, sest metsamehe ja põllumehe jaoks on tuli alati olnud suur õnnetus,” põhjendas Jõgiste. “Ja kui me nüüd üritame tuld hoopis enda huvides kasutada, on see emotsionaalselt ja psühholoogiliselt raskesti vastuvõetav.”

Jõgiste sõnul ei sobi eksperimendiks Eesti metsatulekahjudes kannatada saanud piirkonnad, kuna tulekahju eelne olukord on teadlastel fikseerimata.

PÄÄSTEAMET VÄLISTAB TULEOHU. Lääne- Virumaa päästeteenistuse vanemoperatiivkorrapidaja Heigo Olu ütles, et neid on eksperimendi võimalikust toimumisest informeeritud. “Ma ei usu, et projekt väljuks kontrolli alt ja metsapõleng laieneks katsealalt edasi,” sõnas Olu.

Kuna vaidlused eksperimendi korraldamiseks ministeeriumiga alles käivad, ei välistanud Teet Koitjärv võimalust, et metsapõletamise asemel korraldatakse vaid eksperimendi eeliseid tutvustav seminar. Tema sõnul on Soomes metsa looduslikkuse taastamiseks juba pikka aega põletatud ning seni ei ole juhtunud, et tuli oleks kontrolli alt väljunud või majanduslikku kahju tekitanud.

Eesti põhjarannikul asuvas 649-ruutkilomeetrises Lahemaa rahvuspargis on kümneid tuhandeid hektareid metsa ning eksperiment puudutaks vaid murdosa metsavarudest.