“Esitasin oktoobris korraga kahe kuu sõidupiletid ja arvasin, et raha jäi saamata seepärast, et eeskiri näeb ette piletite hüvitamist kuu kaupa. Siis selgus, et raha pole saanud teisedki,” ütles TTÜ majandusteaduskonna viimase kursuse tudeng Margit. Harjumaa neiu Margit on võrreldes kaugemal elavate tudengitega halvemas seisus, sest vähem kui 80 kilomeetri kaugusele sõitjatele ei tee soodustusi ka enamik bussifirmasid.

Varasemaga võrreldes eraldati kõrgkoolidele selleks õppeaastaks sõidupiletite hüvitamiseks vähem raha. “Meile lubati, et makstakse välja vähemalt nii palju, kui raha jätkub. Kuid seda ei tehtud ja me ei saanud ka infot, miks,” sõnas Margit. “Alles veebruari lõpuks teatati, et raha selleks ikka kohe üldse ei ole. Ma ei saa aru, kus see teadmine siis niikaua viibis?” oli ta hämmastunud. “Kui veebruari lõpus üliõpilasesindusse helistasin, öeldi mulle, et raha piletite hüvitamiseks ei tulegi.”

LIGI 1000 KROONI KAHJU. Eilseks oli Margitil saamata sõidukompensatsiooni eelmise poolaasta eest 800 krooni, lisaks kahe kuu võlg sellest aastast. Seaduse järgi peab 40 kilomeetri kaugusel elavale Margitile kompenseerima poole edasi-tagasi pileti hinnast iga päeva eest.

Tudengite seas tekitas ka segadust jaanuaris ootamatult peahoone teadetetahvlile ilmunud kiri, et hüvitisi makstakse vaid ühe kalendrikuu kaupa. “Mina seda näiteks ei näinud, sest majandusteaduskonna majja Koplisse see info üldse ei jõudnud ja nii jäi jaanuari eest taas 200 krooni saamata,” sõnas Margit.

TOETUS KUIVAB KOKKU. TTÜ üliõpilasesinduse transpordiosakonna juhataja Kulla Kanne oli konkreetne: “Me koolist informatsiooni välja ei anna.” Kanne sõnul on olukord lahendatud, mis tähendab seda, et lähema kahe nädala jooksul saavad tudengid raha kätte kõigi saamata jäänud kuude eest.

Kanne sõnul hakkab aprillist tehnikaülikoolis kehtima uus sõidusoodustuste eeskiri, mille järgi kompenseeritakse tudengitele senisest veelgi vähem sõidupileteid. “Kuna riik eraldab järjest vähem raha, siis peame kuskilt kokku tõmbama,” ütles Kanne. Kui varem maksis TTÜ välja kalendrikuus kaheksa kuni kuus edasi-tagasi piletit, siis aprillist kahaneb see arv neljale. “Me oleme suutnud oma tudengitele isegi päris hästi maksta, sest enamik kõrgkoole vähendas piletite arvu nelja peale juba eelmise aasta lõpus,” ütles Kanne.

Riiklik sõidusoodustus näeb päevase osakonna üliõpilastele ette sõidupiletite hüvitamist 50 protsendi ulatuses nende maksumusest.