”Kui olime bussis teel hotellist staadionile võistlema, helistas mulle mobiilile minu ämm ja andis toru minu kaheaastasele tütrele Sissile, kes küsis, ”Daddy, are you ready?,” rääkis Dave Benton. ”See oli saatuslik hetk, täpselt samade sõnadega ”Are you ready?” algas mõne tunni pärast Eesti kõigi aegade esimene eurovisiooni võidulaul.”

”See, et meie tiim tõi Eestile eurovisioonivõidu, on nii ülev tunne, et seda pole võimalik sõnadesse panna,” ütles Tanel Padar mõned tunnid pärast võitu hotellis pähevalatud võidu‰ampust juustest välja raputades. ”See on täiesti uskumatu! Ma usun, et mulle jõuab alles väga tüki aja pärast kohale, millega me siin hakkama saime.”

NAGU MILJONIVÕIT. Eesti võidu eel ja järel sattusid Kopenhaageni Parkeni staadionil olnud umbes 50 eestlast täielikku eufooriasse. ETV peadirektor Aare Urm sokutas saali suurimat sini-must-valget kaadrisse igal võimalikul ja võimatul juhul ja Eesti suursaadiku Taanis Jüri Kahni teismelise tütre ja tema eesti sõprade võidujärgne tants Kopenhaageni meremeeste klubi laual jõudis Taani TV2 vahendusel miljoniteni.

”Tahame pühendada võidu kõigile nendele inimestele, kes ei uskunud, et me selleks võimelised oleme,” kuulutas Benton pärast võitu lava taga esinejate garderoobis hinge tõmmates, kui kõik eesti esinejad spontaanselt ”Amazing Grace’i” ja ”We Are The Champions’i” esitasid.

Oleme nagu üleöö püstirikkaks saanud miljonärid, kes ei saa veel päris täpselt aru, mis on toimunud ja mis nüüd edasi teha, tunnistasid eesti lauljad pressikonverentsil ka võidujärgsel hommikul, mil ajakirjanikud pärisid nende edasiste plaanide kohta.

198 punkti hulgas koguni üheksalt riigilt maksimumskoori teeninud Eesti ei andnud konkurentidele tänavusel lauluvõistlusel praktiliselt mingit võimalust ja tõi meile teise endise idabloki riigina võidu eurovisiooni lauluvõistluselt.

TAANLASED PETTUNUD. Eesti sai 12 punkti Hollandilt, Leedult, Lätilt, Türgilt, Inglismaalt, Sloveenialt, Poolalt, Maltalt ja Kreekalt, vaid Portugal ei andnud Eestile ühtegi punkti. Meie veenva võidu ilu ei vähendanud seegi, et Taani publik saalis Eestile laekuvaid kõrgeid punkte pahameeleavaldustega vastu võttis ja hiljem eestlaste võidus pettunud oli.

Tippriikide punktisummad olid häälte laekumise ajal pikka aega sarnased ja nii kujunes hääletamine väga põnevaks. Lõpus otsustasid asja kreeklaste Eestile antud 12 punkti ja autsaideriks peetud Eesti edestas suurfavoriiti Taanit lõpptulemusena 21 punktiga.

47. eurovisiooni lauluvõistlus toimub 2002. aasta maikuus Tallinnas, suurima tõenäosusega sügisel Rocca al Mares valmivas Saku suurhallis.

”Ma ei ole põhimõtteliselt karjuja, aga punktide andmise ajal hõiskasin ma lava taga nii, et nüüd olen täiesti hääletu,” ütles Eesti võidulaulu autor Ivar Must, kes tagasihoidliku edulootusega euroloo autorist muutus üleöö maailma suurimate plaadifirmade tõsiseks huviobjektiks.

PLAADIFIRMAD JOOKSEVAD MUSTALE TORMI. ”Ivari käed värisesid punktide laekumise ajal nii, et ta ei suutnud ‰ampuseklaasigi käes hoida,” avaldas meie laulu sõnade autor Maian Kärmas. ”Ivar muudkui ainult hüüdis ”Oi mama, oi mama!” ”Jumalat ma hommikul palusin, kirikusse me ei jõudnud, aga palvetasime, nii et see vist aitab. Ära tegime!” kommenteeris Must võidu saabumist.

Maailma viiest hiigelplaadifirmast kolm otsis juba pühapäeva hommikul Ivar Mustaga aktiivselt kontakti, et sõlmida leping singli väljaandmiseks. ”Vaatan ja kaalun kõiki pakkumisi, aga enne teisipäeva ei otsusta kindlasti midagi. Selge on see, et eelistan otsekontakti suure firmaga mitte lepingut suvalise vahendajaga,” ütles Must.

”Mina hakkasin nutma,” tunnistas saalis ligi 60 Eesti fänni hulgas istunud ja kõige häälekamalt kaasa elanud Ines, Tanel Padari tüdruksõber ja Eesti varasem edukaim eurolaulja. ”Mõtlesin – see ei ole võimalik! Ei mina ega keegi teine ei oodanud ega ennustanud võitu, just see tegi asja nii eriliseks ja kihvtiks,” lisas Ines.