Vastavalt eurovisiooni lauluvõistluse korraldamise reglemendile ootab Euroopa Ringhäälingute Liit (EBU) 29. mai tööpäeva lõpuks ETV kirja, milles peab olema kinnitatud Eesti riigi garantii ligi 70 miljoni krooni suuruse summa eraldamiseks. Kui seda pole, kaotab Eesti lauluvõistluse korraldamise õiguse.

Urmi sõnul näitab praegune seis, et ETV ei suuda järgmiseks teisipäevaks EBU nõutavat garantiid esitada.

Valitsuse pressiesindaja Priit Põikliku sõnul ei jõua valitsus 29. maiks otsust kindlasti teha. “Kuna ETV pole eurovisiooni eelarvet esitanud, siis ei saa ka summasid riigieelarvesse planeerida. Nii ei käi, et papp on siin ja tehke poisid,” sõnas ta. “Arve ei saa laest võtta ja 29. maiks ei selgu toetussumma kindlasti.”

“See on demagoogia järgmine käik,” ütles Urm. “Eurovisiooni korraldamiseks vajaminev summa on teada – tänavu oli see Taanil 125,8 miljonit krooni ja sellest 45 protsenti tasub EBU,” lausus Urm, kelle sõnul suudaks Eesti korraldada võistluse pisut odavamalt.

Küsimusele, kas on mingigi võimalus, et võistlus toimub Eestis, kui riik 29. maiks kindlat toetussummat ei teata, vastas Urm: “Kui garantiid pole, siis võistlust Eestis ei toimu.”

Ainsaks lahenduseks pidas Urm, et valitsus tuleb enne 29. maid kokku ja ütleb, kas järgmise aasta eelarvekuludesse on kindlalt planeeritud toetus eurovisiooni korraldamiseks.

EBU pressiesindaja Dawid Lewise sõnul pakub EBU teistele oma liikmetele eurovisiooni korraldamist alles pärast seda, kui Eesti on ametlikult 29. mail teatanud oma loobumisest.

“See ei ole meile uus asi. Kaks näidet on ajaloos olemas: 1973 loobus Luksemburg ja 1974 toimus võistlus Suurbritannias. 1979 loobus Iisrael ning siis toimus võistlus 1980 Hollandis,” rääkis Lewis.

Tema sõnul ei lähe Eesti loobumisel korraldamise õigus automaatselt teiseks jäänud Taanile.

Lewise sõnul arutas eelmisel nädalal eurovisiooni korraldamist Eestis EBU korralduskomitee. “Peasekretär ütles, et loodab väga, et Eesti suudab võistlust organiseerida, sest see on teie maale suur võimalus end tutvustada.”