Tõravere ilmateadlane Ain Kallis peab aastate tagust augustitormi Eesti kõigi aegade suurimaks. “See oli tõeline sajandi torm,” sõnab ta.

Kallis sõitis 1967. aasta tormi ajal rongiga Moskvasse. Meenutab, et väga raske sõit oli, sest kaseladvad kriipisid rongiaknaid ja rong liikus seetõttu tigusammul. “Puud olid maani painutatud,” jutustab Kallis. “Kõik metsad Loode-Eestis olid ikka maani maas.”

Kallis räägib oma hämmeldusest, et kuigi tegu oli väga suure tormiga, ei pööranud ajalehed sellele erilist tähelepanu. Edasi (praegune Postimees) olevat Kallise sõnul kirjutanud, et tuul murdis mõned puud ja et keegi oli tormiga hädas.

“Kõige rohkem said kannatada elektrijuhtmed, peamiselt madalpingeliinid. Tuli kustus tänavate ja linnaosade kaupa. Maal sama lugu.

Siiski, möödunud aasta augustis murdnud niisama kange rajuhoog tüki metsa maha. Seekord leppis elektriliinide ja heinakuhjadega,” kirjutab 1967. aasta 8. augusti Edasi esikaanel.

Kallis nimetab tookordset tormi aga suisa orkaaniks. “Tuulekiirused olid siis kohati 35 m/s ja see on juba üks korralik orkaan,” möönab Kallis.

Kõige rohkem said 1967. aasta tormis kahjustada Läänemaa ja Loode-Eesti.

Hiiumaal asuva Salinõmme küla elanik Johannes Maar jutustab, et tugev tuul hakkas 6. augustil pihta juba hommikul. Ja torm muutus iga tunniga poole tugevamaks.

“Mina ise vaatasin koduaknast mere peale,” räägib Maar. “Polnud sealt 600 meetri kaugusele laiulegi näinud. Vihma küll ei sadanud, aga vesi tuiskas nii hirmasti. Nii kui suur veekatel kees,” täpsustab Maar.

Torm kestis kuni järgmise hommikuni. “Ta võttis kätte ja hävitas Hiiumaal väga suure hulga metsa ära,” lausub Maar.

“Side ja transport kannatasid raskelt. Tallinnal katkes ühendus kõigi linnadega. Nõmmel ei leitud mõnest telefonikõnepunkti kabiinist jälgegi. Haapsalust ei saanud paljud autobussid väljuda, sest puud oli sulgenud teed.

Rängalt kannatas ühendus Rohukülast Hiiumaaga. Aegnalt tuli pühapäevapuhkajaid hakata tagasi transportima helikopteriga,” kirjutab Eesti Loodus alles kuid hiljem augustikuu tormikahjustustest.

Augustiraju viis 800 000 ruutmeetrit katuseid, lõhkus 40 000 ruutmeetrit aknaid, kiskus puruks 4938 kilomeetrit elektri- ja 1283 kilomeetrit sidetraate ning murdis maha kolm miljonit tihumeetrit metsa.