"Midagi lollimat on raske välja mõelda," muigab Nool. "Tahtnuks ma dopingukontrolli vältida, ei oleks Sevillasse sõitnudki. Igal juhul poleks ma pärast teivashüppe nulli lõpuni võistelnud, sest kontrollitakse teisigi peale medalistide."

Noolel pole midagi selle vastu, et dopingust rääkida, aga ta sõnab tõsiselt: "Iga süüdistaja peab arvestama, et minu au maksab rohkem kui kaks jäätist!"

"Atleet huvitub ise dopingukontrollist"

"Ma pole eriline asjatundja, aga kaalutleda võib nii: kui tarvitada kaks nädalat dopingut, on see vähemalt järgmise 45 päeva, kokku seega 60 päeva vältel tuvastatav. Järelikult peab dopingupruukija kaheks kuuks kontrollide vaateväljast täielikult kaduma. Mongoolias, kus lähima postkontorini on ehk 500 km, võib kaduda, Euroopas küll mitte," räägib Euroopa meister.

"Kui lahkun kodunt või kolmeks päevaks, pean jätma kergejõustikuliitu koordinaadid, mille järgi mind alati leiab. Kui olen saanud kätte teate, et minult tahetakse proove võtta, pean 48 tunni jooksul kontrollijate käsutuses olema," tutvustab Nool nüüdisaegseid mängureegleid, kuid lisab, et arukas inimene ei püüagi peituda.

"Igal atleedil on dopingupass, millesse kontrollimised kantakse. Näiteks Grand Prix võistlustel saab rahapreemiat ainult siis, kui sind on ettevalmistuse ajal vähemalt kaks korda kontrollitud. Seega huvitub atleet ise, et proovid antud oleks."

"Olen veendunud, et maailma esikümnesse kuuluv sportlane ei saa dopingut vahele jäämata pruukida," võtab Nool eelöeldu kokku. "Inimeste silme ette on maalitud liialt suur dopingutont."

"Mida doping mulle annaks?"

"Erguteid pole mul üldse mingit mõtet võtta, sest pean emotsioone pigem talitsema," leiab Nool, tunnistades oma kangeimaks ergutiks musta kohvi.

"Pole mingit garantiid, et ka anaboolsed steroidid aitaks. Need tõstavad töövõimet, mida on vaja musklite kosutamiseks. Minu on loodus nõnda loonud, et kui treenin kangiga kord nädalas, olen ikkagi enamikust kümnevõistlejaist tugevam. Tahaksin veel tugevamaks saada, tõstaksin korda nädalas."

"Nii ei oska arvata, mida doping mulle annaks," laiutab Nool käsi. "Mõnele annab niisama julgust, aga mina usun enda pea korras olevat. Vaat see on kindel, et kui ma dopingut tarvitaks ja vahele jääks, keeraks lähedased mulle selja - praegu võib iga minuga töötanud treener kinnitada, et see mees on puhas. Ka rahvas keeraks mulle selja. Minu oskas jääks suur häbi"

Gunnar PRESS