Kaitseministri sõnul vahetas president Lennart Meri kaitseväe juhataja välja, et veelgi intensiivistada Eesti tööd NATO suunal, et "rebida Eesti NATO-sse."

Sama põhjenduse esitasid ka president Meri ja peaminister Mart Laar.

"NATO integratsioon on meile lähema aasta jooksul kõige olulisem," ütles Laar teisipäeval ajakirjanikele. "Kaitseväe juhataja uus kohusetäitja kolonel Märt Tiru on NATO-ga liitumise alal kõige tugevam tegija ja siit tulebki otsida põhjusi, miks president sellise otsuse tegi."

President Meri vahetas esmaspäeva õhtul ootamatult välja kaitseväe juhataja kohusetäitja, vabastades kolonel Urmas Roosimäe (41) ametist ja nimetades tema asemele kolonel Märt Tiru (52).

Enne viis kuud armeejuhi kohuseid täitnud Roosimäe väljavahetamist konsulteeris riigikaitse kõrgem juht president Meri oma nõuandva organiga - riigikaitse nõukoguga.

Armeejuhi uus kohusetäitja kolonel Märt Tiru oli seni kaitsejõudude peastaabi välissuhete osakonna ülem, kes oli aastaid tegev Eesti rahuvalvajate missioonidega Bosnias, Horvaatias ja Liibanonis ning NATO-ga kõnelusi pidanud delegatsiooni liige.

Kolonel Roosimägi ja kolonel Tiru on mõlemad endises NSV Liidu armees teeninud ohvitserid ja lõpetanud selle riigi kõrgemad sõjakoolid.

Määravaks põhjuseks kaitseväe juhtimise ümberkorraldamisel sai president Meri sõnul asjaolu, et uue aastaga on alanud Eesti kaitsejõududele pingeline tööaeg, milles põhirõhk on suhetel partnerriikidega ja põhidokumendiks NATO liikmelisuse saavutamise tegevuskava.

Kolonel Tiru volitused kaitseväe juhataja kohusetäitjana kestavad vastavalt presidendi käskkirjale selle aasta 10. juunini.

Juunis naaseb aastaselt täiendõppelt Ameerika Ühendriikide sõjakolledžist kaitseväe juhataja kindralleitnant Johannes Kert.

President Meri tänas esmaspäeval kolonel Roosimäge tehtud töö eest kaitseväe juhtimisel ja põhjendas talle oma otsust vajadusega rakendada koloneli võimeid edaspidi Eesti õhutõrje loomisel.

Baltic News Service