Samsung. Kaablioperaator pakkus 36 kanalit, ajutiselt näen kahjuks ainult maja üldantenniga püütavaid Eesti ja Soome kanaleid.

Kui suurt rolli mängib televisioon teie eraelus?

TV mängib minu elus sedavõrd suurt rolli, et püüan seda viimastel aastatel veidi vähendada, otsides lugemiseks häid raamatuid ja püüdes leida muud intellektuaalset meelelahutust.

Milliseid Eesti telesaateid vaatate inimliku huvi, mitte töö pärast?

Ajakirjaniku-tausta tõttu vaatan muidugi uudiseid (TV3, ETV, BskyB, CNNi ja NTV). Eesti kanalitelt vaatan hää meelega “Kahvlit”, “Pealtnägijat” ja üllatus-üllatus! – aeg-ajalt ka “Kuldvillakut” ning “Kes räägib tõttõ”. Ülejäänud rahva lemmiksaated mulle huvi ei paku.

Teie ja mängufilmid?

Kõige enam vaatan telerist just mängufilme. 1,4 miljonilise vaatajaskonna kohta on meie telekanalite filmivalik ikka väga luksuslik. Meeldiv on ka väärtfilmide suhteliselt suur osakaal. Vaatajana naudin neid hüvesid, telekanali juhina aga näen, kui kallis lõbu see tegelikult on.

Seriaalid?

Sarjadest olen kõige rohkem vaadanud ajaloosarju. Lavastatud seriaalidest vaatan vaid neid, kus igal osal on iseseisev süzhee. Arvestatava regulaarsusega olen vaadanud ehk ainult “X-Files’i” ja “Herculet Poirot’d”.

Mida võtaksite ette avalik-õigusliku ETVga?

Avalik-õigusliku teenuse osutamiseks sedavõrd vaeses riigis nagu Eesti ei saa vähemalt aastal 2000 rääkida 100 miljonist kroonist. Eelarvet tuleb kärpida. Mis muidugi tähendab ka programmi kärpeid: ei ole avalik-õigusliku TV ülesanne näidata kalleid telemänge, täita programmi seriaalidega. Ka suuremad spordivõistlused liiguvad kommertskanalite kätte. Prognoosin, et Euroopa loobub varem või hiljem avalik-õigusliku televisiooni printsiibist.

Milline on Eesti telemaastik viie aasta pärast?

Eestis nähtav televisioon on täisdigitaalne ja Internetiga kokku kasvanud. Turul on ehk kaks kohalikku telekanalit, mille signaali edastatakse telemastide vahendusel, ja “loendamatu arv” (50–100) digitaalseid programme, mida kaablioperaatorid pakuvad raha eest. Kitsa sihtgrupi telekanalite arengut võib kirjeldada äärmusliku näitega – kui huvi on piisav, saavad vasaku käega kala püüdvad mehed endale oma kanali, rääkimata paremakäelistest kalameestest.

Kuhu liigub muu maailma televisioon?

Ühelt poolt jätkub suurte meediakontsernide konsolideerumine, teisalt arendab televisiooni digitaliseerumine ja Internetiga kokkukasvamine nn igamehetelevisiooni. Tuleviku struktuur ilmselt koosnebki neist kahest osapoolest: gigantidest ja väga väikestest tegijatest.

Teid valiti TV3 juhiks majanduslikult raskel ajal. "Kahvli" saatejuhid teadsid rääkida, et kärbite sügisest omaprogrammi mahtu. Mis saab?

TV3 meeskond töötab praegu sügiskava kallal, seetõttu on muutustest vara rääkida. Vaatamata tagasilöökidele Eesti telemaastikul, kavatseb TV3 oma tugeva turuosa, kindla finantsbaasi, professionaalse meeskonna, rahvusvahelise kontserni know-how ja hankelepingutega konkurentidele kõvasti peavalu valmistada.

Villem VALME