Esimesel lugemisel olnud taluseaduse eelnõu kohaselt on talu maapiirkonnas asuv majandusüksus, mille kaudu tegutseb talupidaja. Talupidajat käsitlevad eelnõu algatajad ettevõtjana.

Talupidaja võib eelnõu kohaselt olla juriidiline või füüsiline isik, kuid ei või olla riik ega kohalik omavalitsus.

Erinevus muudest ettevõtetest seisneb talu asukohas, milleks on maapiirkond ehk väljaspool linnade territooriumi asuv ala, ja talupidaja tegevusalas, milleks on peamiselt põllu- ja metsamajandus.

Samas võib talu olla muu ettevõtte organisatsiooniliselt iseseisev osa. Näiteks mõne põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osaks võib olla talu, kus neid saadusi toodetakse.

Talupidajaks on eelnõu kohaselt isik, kes tegeleb peamiselt põllumajandusliku maaviljeluse, loomakasvatuse ja metsamajandusega.

Eelnõu kohaselt moodustavad füüsilisest isikust talupidaja ning temaga isiklikult ja talu kaudu majanduslikult seotud füüsilised isikud talupere.

Talu asutamine on eelnõu kohaselt võimalikult lihtne protseduur.

Asutamiseks peab talupidaja peab koostama talukaardi, millele kantud vara rahalise väärtuse peab hindama audiitor ja seejärel tuleb talukaart kanda valitsuse määratud taluregistrisse. Taluregistrisse kandmisega on talu asutatud.

Urmas Laht ütles, et eraldi on eelnõus sätestatud talu asutamisel makstav toetus. See on ka ainus toetusskeem antud eelnõus, kuigi teiste seaduste alusel võib talupidaja samuti toetust saada.

Talu asutamise toetust ei maksta nende kulude hüvitamiseks, milleks on ette nähtud mõni teine riiklik toetus. Samuti ei maksta toetust talupidaja tulu suurendamiseks.

Talu asutamise toetuse suurus on eelnõu kohaselt 80 protsenti kulude kogusummast, kuid mitte rohkem kui 50.000 krooni.

Talu asutamise toetust makstakse Lahe sõnul piirkondlike taluliitude kaudu.

Laht ütles, et eelnõu koostamisel on võetud eeskujuks enne 1940. aastat kehtinud samalaadne seadus.

Riigikogu arutas eelmisel kolmapäeval Rahvaliidu fraktsiooni soovi teha valitsusele ettepanek esitada taluseadus, kuid jättis otsuse langetamata. Ettepaneku otsuse eelnõu arutelu katkestamiseks tegi maaelukomisjon.