Õieteraapia kasutab ravimisel nn. õietilku. “Õietilgad koosnevad õite vesileotisest, mis on pooleks konjakiga. See on õie energia ehedal kujul, mida nimetakse ka olemusenergiaks,” selgitab Bachi teooria järgija Värva. Õietilkade tegemiseks kasutatakse ainult vabas looduses kasvavaid saastumata taimi, sest nende raviomadused on tugevamad.

Õieteraapias pole midagi keerulist: tuleb vaid hinnata oma negatiivseid tundeid ja hetke hingeseisundit ning kasutada just selle probleemi lahenemiseks sobivaid tilku.

Hirm halvab elujõu

Mall Värva sõnul jaotab õieteraapia haigusi põhjustavad olukorrad seitsmesse rühma. Need on hirm, ebakindlus, huvipuudus, üksildus, ülihoolsus, lootusetus ja masendus. Igal neist on ka alajaotused, mis aitavad inimesel võimalikult täpselt leida lahust, mis tema olukorda leevendavad. Värva sõnul sobivad õietilgad hästi ka lastele, kel on õppimis- või käitumisraskusi, samuti neile, kes märgavad öösiti voodit. Õietiku kasutatakse isegi looma- ja taimekasvatuses.

Õietilkade ingliskeelsed nimetused viitavad nii õiele, millest lahus on valmistatud, kui ka olukorrale, mille puhul tuleks tilku manustada.

Üheks sagedasemaks haiguse põhjustajaks on hirm. “Mida kardad, seda ka saad,” lausub Mall Värva. Tema hinnangul julgevad täiskasvanud, erinevalt lastest, hirmu harva tunnistada. “Tegelikkuses on kõigil omad hirmud, mõni kartus on aga nii sügaval peidus, et inimene ise ei pruugi sellest teadagi,” märgib õieterapeut. “Ent hirm võib põhjustada ebakindlust, ahistustunnet. Hirm on haigusele kõige halvem kaaslane. See halvab inimese elujõu.”

Erinevate hirmuseisundite vastu leidub õieteraapias koguni viis lahust. Nii on tilgad neile, kes kardavad kõrgust, arsti või pelgavad inimesi; kes kardavad kaotada enesekontrolli jne. Näiteks Rock Rose’i (harilik kuldkann) tilgad on mõeldud inimesele, keda aeg-ajalt tabab äkiline hirm. Mall

Värva sõnul saab nende tilkadega leevendada ka paanikahäireid.

“Selline hirm kimbutab sageli neid, kes on töötanud üle igasuguse mõistlikkuse piiride, unustades puhkuse ja sageli ka perekonna,” toob Värva näite. Rock Rose’i õietilgad aitavad inimesel rahuneda, käituda rasketes oludes kindlalt. Lastel leevendavad need tilgad painajalikke unenägusid.

Ei asenda arsti määratud ravi

Mall Värva sõnul pole tilkade kasutamisel karta kõrvaltoimeid, üledoosi ega sobimatust teiste raviviisidega. Paar õietilka pannakse keele alla või juuakse neli korda päevas lahustatuna klaasis vees. Kindlasti ei asenda nn. õietilgad arsti määratud ravi.

Inimene, kes vajab kindlustunnet ja kardab kaotada enesevalitsust, võiks end ise aidata nn. abitilkadega. Bach nimetas neid päästeraviks, mis aitab igapäevast stressi leevendada. Mujal maailmas kasutavad Mall Värva sõnul abitilku isegi parameedikud, et patsiendil traumast või õnnetusest tulenevaid negatiivseid emotsioone leevendada.

Kristel Kirss

foto: Arne Viljasaar (arhiiv)