Ootamatute viperuste eest pole aga keegi kaitstud ja nii on peaproovi eel kõige ärevam uudis see, et viga on saanud meie laulja Tanel Padari parem silm. “Taneli kaelas rippuv eurovisiooni esinejakaart võttis tuule alla ja nii õnnetult, et kaardi üks nurk lendas Tanelile silma,” räägib eesti delegatsiooni juht Juhan Paadam.

PROZHEKTORID STREIGIVAD. Taneli silma vaatas üle eurovisiooni kohalik doktor. Kuivõrd viga saanud silm oli punane, kannab Tanel päevases proovis päikeseprille, pärast proovi sõidutati ta aga Kopenhaageni keskhaigla silmakliinikusse põhjalikule testimisele. “Poisi silmad kontrolliti üksipulgi läbi – õnneks on nägemisega kõik korras,” lausus Paadam.

Silmakliiniku tohtrid panid Padari silmale rohtu ja teipisid selle kinni. Reedeõhtuses publikuga proovis on Tanel ilma prillideta, sest see show salvestatakse nn tagavaravariandiks, kui laupäeval peaks otsesaatega midagi juhtuma. “Kui silm hommikul veel õrn on, teeme laupäevase esimese proovi jälle päikeseprillidega, et õhtuseks päris showks kõik kindlasti korras oleks,” lausus Paadam. Tema sõnul ei vähendanud vigastus Padari esinemiskihku.

Eurovisiooni proov lükati aga edasi, kuna hirmkeeruline liikuvate prozhektorite süsteem lava kohal keeldus töötamast. Tehnilised probleemid ongi võistluse eel taanlaste suurim peavalu – prozhektoritega koos streigivad ka lavamonitorid.

Võtan proovi jälgimiseks istet esimeses reas, otse hääletamise kontrollpuldi juures. Päris show ajal istub sellel toolil üks VIP-külaline ja tema erimugavuseks on toolile asetatud ebastaadionilik valge padjake.

EESTI TRÜGIB SOOSIKUKS. Seekordses proovis on kõik esinejad esimest korda laval õigetes kostüümides ja soengud peas.

Esimene värvikam seltskond laval on vene rockansambel Mumii Troll, kelle esinemisjärjekord on kuues. Laulja Ilja Lagotshenko on pateetilise Norra solistiga võrreldes laval kui kavaluse kehastus ja väänab oma hiiglasuurt suud nagu Mick Jagger või Steven Tyler.

Favoriitidest jõuavad esimesena lavale rootslased. Nende ABBA kloonloo “Listen To Your Heartbeat” esitus on ebakindel.

Leedukad toovad eurolavale teatraalsed kostüümid, värvilised parukad, kirevaruudulised püksid, kuid sarnaselt kohe nende järel lavale tulevate lätlastega on meie balti naabrid ilmselt autsaideri rollis. Lauludest enam köidab tähelepanu see, kuidas kaamerakraanad mõlemas lava nurgas uskumatu kiirusega üles-alla vehivad. Televisiooni tarbeks toodetud show pole tegelikult kohapeal pooltki nii kaunis vaatamisväärsus – taanlaste üliefektsest lavavalgustusest ja hiiglaslikest videoefekt-ekraanidest saab õiget aimu alles telepildi vahendusel.

Järgmine laulja, kes saalis istuvad paarsada ajakirjanikku-asjameest tähelepanelikuks muudab, on prantslanna. 20-aastane Kanadas üles kasvanud Natasha St-Pier kannab imeilusat punast kleiti ja esineb veenvalt – Prantsusmaa on üks tänavuse võistluse suurfavoriite.

Proovi vaieldamatult kõvemad aplausid saalis saadavad show viimaseid laule: Tanel Padari ja Dave Bentoni esitus muutub iga prooviga silmnähtavalt lahedamaks ja haaravamaks. Kreeklanna Elena on vaieldamatult õhtu kõige ilusam solist ja taanlased peavad oma lõpulooga ette vaatama, et võistlust järgmisel aastal jälle ei peaks korraldama.

Eurovisiooni lauluvõistlus

• Täna õhtul otse-eetris kell 21.00 ETVs ja Raadio 2-s. Kommenteerib Marko Reikop, Eesti punktid edastab Elektra. Eurovisiooni lauluvõistlust saab jälgida ka aadressil: www.songcontest.com

Romi Erlach