Viis kannatanut toimetati Tallinnasse, kaks Mustamäe haiglasse, lapsed lastehaiglasse. Viis kannatanut on hospidaliseeritud Kärdla haiglasse. Kuus kannatanut on lubatud peale esmaabi andmist kodusele ravile.

Lennuki pardal oli ka üks Norra kodanik, öeldi BNSile Kärdla lennujaamast. Norralane Anna Helena Gjelstad viidi Kärdla haiglasse ja on reede hilisőhtul koju lastud, ütles BNS-ile Hiiu maakonna arst Andrus Sonnenberg.

Allakukkunud lennuk purunes täielikult.

“Lennuk sattus õhuaukudesse, aga mõtlesin, et see läheb üle, võttis tuure üles,” kirjeldas õnnetusest roidemurruga pääsenud Hiiumaa tööhõiveameti direktor Hillar Eller Eesti Päevalehele. “Paugud hakkasid käima, lõi lennuki pimedaks, kütuselõhn tuli lennukisse,” rääkis eile kella poole üheteistkümne ajal Kärdla haiglas röntgenijärjekorda ootav Eller.

“Ei mäleta, kuidas lennukist välja sain. Arvasin, et tulin akna kaudu, aga see vist ei olnud enam aken. Püksirihma olen andnud kellelegi þgutiks, aga ei mäleta, millal seda tegin,” rääkis Eller, kes pidi eile tööalaselt seminarilt Tallinnast laevaga koju sõitma, kuid sai tuttava käest lennukipileti.

“Tavaliselt istun ees, aga nüüd olin tagumise pingi peal, norra noorik istus minu kõrval,” rääkis Eller. “Norralanna ei saanud turvavööd lahti ja aitasin teda.”

Lennuőnnetuse pőhjuseid uuriva valitsuskomisjoni liige Tőnu Ader pidas reede őhtul juhtunu pőhjuste kohta oletuste tegemist ennatlikuks. Lennukivrakki ja sündmuse asjaolusid kohapeal uuriv lennuameti lennuintsidentide uurimise osakonna juhataja Ader ütles BNSile, et välistada ei saa jäätumise versiooni. "Kuid kőik vőimalused on olemas," jättis Ader kindlad hinnagud andmata.

Valitsus pidas reede õhtul erakorralise istungi, kus otsustas moodustada valitsuskomisjon õnnetuse põhjuste uurimiseks. Komisjoni esimees on teede- ja sideministeeriumi asekantsler Tõnu Naestema, aseesimees lennuameti peadirektor Toomas Peterson. Komisjoni liikmed on Lennuameti lennuõnnetuste uurimise osakonna juhataja Tõnu Ader, Lennuliiklusteeninduse AS Tanel Kulbas ja Teede- ja sideministeeriumi lennundusosakonna juhataja Jaan Milvek. Ettepaneku valitsuse erakorralise istungi kokkukutsumiseks tegi teede- ja sideminister Toivo Jürgenson.

Sündmuskohal olnud ajalehe Hiiumaa kommertsdirektor Üllar Loodla ütles BNSile, et őnnetuse pealtnägijate sőnul tekid lennuki mootorid hirmsat müra, kui lennuk maha kukkus, tulekahjut ei järgnenud.

"Pealtnägijate sõnul tegi lennuk enne allakukkumist imelikke tõuse ja laskumisi," rääkis "Aktuaalsele Kaamerale" Eesti Ekspressi ajakirjanik Aivar Viidik.

Tegemist oli lennukompanii Enimex lennukiga, mida koos meeskonnaga rentis Eesti Lennukompanii (ELK). ELK juhatuse esimees Aleko Peipsi ütles reede őhtul BNSile, et ta ei tea mis lennukiga juhtud. "Lennuki korrashoiu eest pidi vastutama Enimex," sőnas Peipsi.

Enimexi esindaja kinnitas, et lennuk oli eelnevalt tehniliselt täiesti korras ja sellega ei olnud mingeid probleeme. Tegemist oli suhteliselt uue lennukiga, ütles Enimexi esindaja reede őhtul BNSile.

Esialgsetel andmetel kukkus Kärdla lähedal lennuki alla tiibade ja lennutüüride jäätumise tőttu. Spetsialistid arvavad nii, sest ilm on selleks väga soodus, őhuniiskus on suur ja temperatuur umbes null kraadi, ütles Aleko Peips. Ta rääkis, et jää hakkab kogunema lennuki tiibadele, sabaosasse ja lennutüüridele, mis viib lennuki aerodünaamikast välja.

Allakukkumise pőhjuseks ei olnud kindlasti lennujuhi viga, ütles reede őhtul BNSile siiani lennunduses tegev asjatundja. "Lennujuhi viga on välistatud," kinnitas tegevlendur. "Tegemist on veidra veaga, arvatavasti jäätumisega."

Asjatundja sőnul kulutab jäätumisvastane süsteem palju energiat, mille tőttu lennuki meeskond lülitab selle sisse vaid tőusul ja maandumisel. "1,5 kilomeetri kőrgusel vőib meeskond hüpoteetiliselt jäätumisvastase puhuri välja lülitada, kuid talvistes pilvedes vőib see ikkagi tiibu ja stabilisaatoreid jäätada," sőnas lennundusasjatundja.

Alla kukkunud Ukraina päritolu kahe propelleriga lennuk An-28 on 28 meetri pikkune, 31 meetrise tiivaulatusega ja 8,6 meetri kőrgune lennuk. Lennuk vőib lennata täispaakidega seitse tundi ehk kuni 4000 kilomeetrit.

Õnnetuskohal viibinud Hiiu maavanem Hannes Maasel ütles Postimehele, et lennuk maandus Soera talumuuseumi lähedale soisesse metsa.

Sündmuskohale lennanud ka Keskkriminaalpolitsei, siseministeeriumi pressiesindaja Anu Adra ütles Eesti Päevaleht Online'ile, et sellistel puhkudel saadetakse alati politsei kohale.

Kuku raadios rääkinud pealtnägija sõnul pidavat olukord õnnetuspaigas olema juba rahulik ning teed on avatud ja rahvas saab ära sõita.

President Arnold Rüütel avaldas Hiiumaa lennuõnnetuses kannatanute omastele kaastunnet ja soovis kiiret paranemist. "Täna õhtul juhtus Hiiumaal suur õnnetus - kukkus alla Tallinn-Kärdla reisilennuk. See õnnetus ei juhtunud kuskil kaugel, see juhtus siinsamas, meie kodus ja see puudutab meid kõiki," kirjutas Rüütel presidendi kantselei teatel.

Rüütel avaldas kogu südamest kaastunnet omastele ja soovis kõigile, kes õnnetuses kannatada said, kiiret paranemist.


BNS avaldas alla kukkunud lennukis pardal olnute nimekirja. Kärdla lennujaamast saadud andmetel kell 22.00 olid lennukis:

1. Lindjärv Martin

2. Alas Jaan - hukkunu

3. Prank Aare

4. Gjelstad Anna Helena

5. Hiis Hilja

6. Pere Aivo

7. Pere Riina

8. Pere Kertu

9. Pere Argo

10. Eller Hillar

11. Rool Rita

12. Pass John

13. Toom Kaia

14. Toom Anni

Meeskond:

Kapten: Nikolajev Aleksandr

2 piloot: Golovko Aleksandr

Stjuardress: Stefutina Leena