Ringhäälingunõukogu liikme Peeter Kreitzbergi sõnul võib selline suund küll arengukavva kirja saada, kuid tema jaoks ei ole piisavalt liitmist pooldavaid argumente. “Mina hoiduksin meedia liigsest kontsentratsioonist ning monopoliseerimisest,” ütles Kreitzberg.

1. märtsiks riigikogule üle antava ETV ja Eesti Raadio arengukava järgi väheneb ETV programmis edaspidi meelelahutuse osa. “Kasvavad haridus-, laste,- uudiste- ja elusaated,” ütles ringhäälingunõukogu liige Ignar Fjuk

Hagi ·eini sõnul eristub selle dokumendi järgi avalik-õiguslik programm erakanalite omast. “Tekib selge pilt, mis on avalik-õiguslik televisioon ja raadio, mis arvestavad erinevate sihtgruppide vajadustega,” lausus ta.

Kreitzbergi sõnul on arengukava tekstis rõhuasetused ilmselt kallimad kui tagapool näidatud rahastamise tabelis. ”Tähtis on, et see ei jääks unistuste dokumendiks, vaid iga asi leiaks rahalise katte ja milleks raha ei jätku, seda ka ei kirjutata kavasse,” rääkis Kreitzberg. “Dokumendi kallal tuleb veel palju töötada, et kava ka rahaliselt ots otsaga kokku tuleks.”

Nõukogu liikmete sõnul on oluline, et ringhäälingu rahastamise põhimõtted saaks selgemaks ega sõltuks poliitilistest tõmbetuultest. “Tahame, et 3-5 aasta peale lepitakse rahastamise printsiibid kokku,” kinnitas Ignar Fjuk. Šeini sõnul on vaja läbi arutada ka personaliküsimused. “Tuleb otsustada, kui suur peab olema põhikaader,” märkis Šein.

“Küsimus on, kui palju peab hoidma avalik-õiguslikus ringhäälingus alalise töökohaga loovisikuid ja tehnilisi töötajaid ja kui alalised nemadki on – kas kolme- või viieaastase töölepinguga, kas võetud tööle konkursi korras või kuidagi teisiti,” lisas Fjuk.

Kreitzberg tõdes, et mõneti vastuoluline on televisiooni arengukava arutamine olukorras, kui ETV-le otsitakse uut juhti, kes peab selle kava ellu viima. “Usun, et esialgu veel väga poolik kava saab piisavalt hea,” ütles Kreitzberg.

Ringhäälingunõukogu ei arutanud eile ametlikult ETV uue juhi küsimust, sest konkurss juhi leidmiseks alles käib. Eesti Päevalehe andmeil väga tõsiseltvõetavaid kandidaate eilse seisuga konkursil veel ei osale.

Anneli Ammas

annely@epl.ee