Varem kriminaalkorras karistamata Dudotshkin (26) rääkis ülekuulamisel detailselt, kuidas ta läks Metsamaad varitsema mullu 12. oktoobri hommikul ärimehe Lastekodu tänaval elava armukese maja trepikotta ajal, mil Metsamaa kohtus keskturu juhi Vadim Polishtshukiga.

Keskturult oma tüdruksõbrale õunu ostnud Metsamaa jõudis trepikotta Dudotshkinist mõni minut hiljem. Mõrtsuka väitel tulistas ta abilinnapead ettehoiatamata viis korda rindu ja kaela ning põgenes seejärel joostes.

Keskturul istus Dudotshkin mõrvatellijate autosse, andis ära mõrvarelva Walther ning ta sõidutati kuriteopaiga lähedalt minema. Tapatöö eest maksid keskturul Vadim Polishtshuki alluvuses töötanud mehed talle umbes 15 000 krooni.

Politsei versiooni kohaselt otsustas turu juhtkond endise Tallinna abilinnapea Metsamaa mõrvata, et vältida talle kaheksa miljoni kroonise altkäemaksu tasumist. Väidetavalt oli see tasu selle eest, et keskturg lubati erastada Turukaubanduse AS-il.

Mõrva väidetavad tellijad, keskturul turvamehena töötava Sergei (26) ja turu turvaülema Valeri (34) vahistas keskkriminaalpolitsei viis päeva enne Dudotshkini arreteerimist - 24. septembril.

Sportliku kehaehitusega ja varem kriminaalkorras karistamata mehed kasutasid ametlikult töötu Dudotshkini väitel teda palgamõrvale keelitades ära, sest teadsid tema viletsat majanduslikku olukorda.

Palgamõrvari väitel läks ta möödunud aastal keskturule tööd otsima ja jõudis mõned kuud enne tapmist teha turul Sergei ja Valeri organiseeritud juhutöid. Kuigi Lasnamäel elav Dudotshkin nimetab end narkosõltlaseks, on tal seni uimastitega seoses õnnestunud politseid vältida. Ligi 3000 narkomaani nime sisaldavas narkopolitsei andmebaasis tema nime sees ei ole.

Praegu üritab keskkriminaalpolitsei tõestada, et kodakondsusprobleemidega maadleva Dudotshkini palgamõrvale värvanud keskturu kontrolör Sergei ja end keskturu inseneriks nimetav Valeri täitsid otseselt turu juhtkonna käske. "Insener Valeri ei suutnud oma tööülesandeid lähemal küsitlusel täpsustada. Tema asi olevat jälgida, et kauba laadimine ja muu selline sujuks tõrgeteta," rääkis keskkriminaalpolitseinik. "Selge on, et ega nad mingid suvalised töömehed keskturul olnud."

Kriminaalasja uurija loodab meestele mõrvasüüdistused esitada hiljemalt täna.

SAMAL TEEMAL

Turudirektor: see on tsirkus

Keskturu direktor Margus Kuustik, kuidas kommenteerite väiteid, et Metsamaa mõrvaga on seotud turujuhtkond?

"See on uus absurdsus uues kuues. Järjekordne tsirkus. Ma ei näe varianti, et meie töötajad on selle looga seotud."

Ometi vahistas politsei kaks teie töötajat?

"See on mingi arusaamatus. Need mehed on korralikud pere-inimesed, normaalsed töötajad, kes on meil mõned aastad töötanud. Valime oma töötajaid väga hoolega ja kui selliseid mehi oleks rohkem, oleks Tallinnas turvalisem liikuda."

Mis tööd Valeri turul tegi? Mida tähendab ametinimetus keskturu insener?

"No ei tea, las mõni asi jääb meie ametisaladuseks ka."

Kui endine abilinnapea Metsamaa tuli 12. oktoobri hommikul turule Polishtshukiga kohtuma, algas tunnistajate väitel turul suur sagimine.

"Kui meie juhtkond turule tuleb (Tallinna linn erastas turu 9. juulil - toim.), siis algab alati sagimine. Selles pole midagi imelikku."

Olete ise politseis juba ülekuulamisel käinud?

"Veel ei ole mind sinna kutsutud."

Risto Berendson

Keskturu saaga

* 1998. aasta lõpus kuulutas Tallinna linnavalitsus välja keskturu erastamise.

* Pakkumised tegid kaks firmat - keskturu "halli kardinali" ja kommertsdirektori Vadim Polishtshukiga seotud Turukaubanduse AS ja allilmaga seostatud ärimehe Meelis Lao Rivinton Halduse OÜ.

* 14. aprillil 1999. aastal tapeti Koplis oma kodumaja ees Polishtshuki sõber, keskturul korra eest vastutanud karatetreener Jevgeni Bõkov.

* 1. juulil otsustas linnavolikogu erastada keskturg 16 miljoni krooni eest Turukaubanduse AS-ile, mille taga seisis lisaks Polishtshukile allilmaliider Oleg Lvov. Lao tunnistas hiljem, et tema eesmärk erastamisel osalemisel oli ainult konkurentidelt miljonitesse ulatuva loobumisraha saamine.

* 12. oktoobril tapeti turu erastamist juhtinud endine abilinnapea Mait Metsamaa, kes väidetavalt nõudis eelneva kokkuleppe kohaselt turujuhtkonnalt neile soodsa erastamise eest miljonite kroonide suurust hüvitust.

* 7. novembril üritasid Jevgeni Bõkov juuniori käsilased kättemaksuks isa mõrva eest tappa Polishtshukki, kes jäi mitmest kuulihaavast hoolimata ellu.

* 14. detsembril vahistas keskkriminaalpolitsei Polishtshuki mõrvakatse korraldamise kahtlusega allilmaliider Lvovi, kes osutus hiljem süütuks.

* Tänavu mais vahistas politsei Polishtshuki tapmiskatse tegelikud organiseerijad - Jevgeni Bõkov juuniori ja tema jõugu.