Kanuu- ja jalgrattamatku ning rabaretki saab teha ka Taevaskoja laagris. “Oleme juba seitse aastat läbi seikluskasvatuse lapsi arendanud. Põhjus, miks ka teised laagrid on just selle suuna võtnud, peitub ilmselt selles, et järjest enam järgitakse lapsevanemate ootusi. Lihtsalt puhkelaager, kus lapsi hoitakse aias, praeguseid vanemaid ei rahulda,” leidis Tohva.

Luunja noortelaagri juhataja Reet Rannasaare sõnul panid esimesed lapsevanemad laagriaja suveks kinni juba talvel. “Põhiliselt jäetakse registreerimine maikuu lõppu ja siis ongi tagumine aeg,” ütles kogenud laagrijuht. Luunja laagri vahetustest on praeguse seisuga kõige populaarsem inglise ja saksa keelt õpetav keelevahetus. “Just ühe 17-aastase noormehe ema helistas ja küsis, et kas tema poja eas laps võib veel laagrisse tulla. Võib ikka, keelerühmad on 7–17-aastastele. Meil on neis väga palju 15-16-aastaseid,” ütles Rannasaar. Tema sõnul saavad Luunja laagris suve veeta ka liikumispuudega lapsed, sest olemas on nii kaldteed kui ka kohandatud pesemisvõimalused.

Viljandimaal asuvas Vaibla noortelaagris on juuni vahetused juba täis. “See on aeg, mil vanemad on veel tööl ja laps oleks muidu niisama linnas. Teistesse vahetustesse kohti veel jagub,” ütles juhataja Ingrid Rump. Tema sõnul on lapsevanemad viimastel aastatel taasavastanud lastelaagrid . “Laps on hoitud ja valvatud ning saab ilusa ilmaga väljas värske õhu käes olla ja ujuda, mitte ei pea linnas tolmu sees mängima,” põhjendas Rump.

Laagrid ootavad lapsi alates 7. eluaastast. Keskmiselt maksab 10-ne päevane laagrivahetus 1300-1400 krooni. “Üle jõu see summa enamasti vanematele ei käi, loomulikul meeldiks neile, et hind oleks odavam.

Samas saab laps laagris neli korda päevas korralikult süüa ja ega kodus veedetud aeg ka päris tasuta kulu.” Info