"Hoolimata rohkem kui kuu aega tagasi toimunud lahkumisest ei ole Mart Helme nime siiani maha võetud erakonna ametlikult koduleheküljelt eestseisuse liikmeskonnast," teatas klubi.

Konservatiivide Klubi poliitiline aktiiv liitus erakonnastuva Res Publicaga novembri lõpul sooviga toetada omalt poolt uue poliitilise jõu teket, mis aitaks luua uut kvaliteeti Eesti ühiskondlikus elus.

"Paraku ilmnes kiiresti, et Res Publical puudub poliitiline profiil, ideoloogine selgus ning tegutsev esimees. Tooniandvaks on keskkontori bürokraatia ja selle varjus lokkav ideoloogiline relativism, soov meeldida kõigile korraga. Sellesisuline kriitika nii Res Publica sees kui väljas ei ole muutnud erakonda tegelikult juhtiva keskkontori praktikat," leiab Konservatiivide klubi.

Helme ja teiste välja astunud konservatiivide arvates ei täida Res Publica endale võetud ambitsiooni tõsta Eesti poliitika kvaliteeti ning valmistab seega pettumuse neile kodanikele, kes panevad oma lootused neile. Suutmata omalt poolt muuta neid meid sügavalt häirivaid suundi ei saa Mart Helme jagada vastutust või olla osaline Res Publica edasises käekäigus.

Res Publica meediajuhi Allar Tankleri sõnul tänab erakond Mart Helmet, et ta neile ajakirjanduse vahendusel tuletas meelde kodulehekülge uuendada. "Koheselt kustutasime sealt tema nime ja pildi," ütles Tankler.

"Res Publica ja Mart Helme teed läksid lahku mai alguses, kuna tema arusaamad erakonnasisesest demokraatiast erinesid kardinaalselt meie omadest. Tõenäoliselt põhjustaski tema kibestumise, et ta ei suutnud erakonnas läbi suruda oma äärmusrahvuslikku poliitikat," selgitas Tankler.

"Küll aga peab Res Publica kummaliseks, et Konservatiivide klubi justkui koosnebki Mart Helmest ja tema pojast. Mitmed teised klubi liikmed on endiselt Res Publica liikmed," lisas meediajuht.

Tankler kinnitas, et erakonna liikmete nimekirjast võeti Helme nimi koheselt maha, kui tema lahkumispalve 1. mail rahuldati. "Juhime tähelepanu, et Helme lahkus just siis, kui Res Publica esimees Rein Taagepera naases USAst. Nüüd on meie erakonna esimees vägagi aktiivne ja osaleb jõuliselt erakonna töös."