##“Kuivõrd puudub kirjalik leping, on tõendatud, et Kihnu vald kasutas autorite teost ilma nende loata,” seisab kohtunik Ingrid Hallase otsuses.

Ehitis erineb projektist. “Meil on häbi, et meie nime seostatakse Kihnu rahvamaja projekteerimisega,” ütles Lapin, kelle sõnul erineb praegune ehitis esialgsest projektist oluliselt.

Lapin ja Rein hindasid autoritasu suuruseks küll 300 000 krooni, kuid hüvitiseks nõudsid 100 000, põhjendades seda Kihnu saare unikaalsuse ja valla varalise olukorraga.

Kohus pidas 100 000-kroonise autoritasu väljanõudmist mõistlikuks, samuti leidis kohus, et 100 000-kroonise moraalse kahju nõue on esitatud õiguslikul alusel. “See on väga õiglane kohtuotsus,” lausus Leonhard Lapin otsusest kuuldes.

Kihnu valla esindaja advokaat Ahti Kõo ütles, et soovitab vallavalitsusel kohtuotsuse edasi kaevata ning on valmis ringkonnakohtus väikesaart esindama ilma honorarita. “Kohtuotsus on nii vähe veenev, selles on lähtutud ühtedest aspektidest, jättes arvestamata teised,” lausus ta.

Kõo ütles, et juba kohtuotsuse esimesel läbilugemisel leidis ta hulga vastuväiteid, mille ta esitab apellatsioonkaebuses.

Peab juurde maksma. Mullu augustis valminud Kihnu rahvamaja projekteerisid arhitektid Lapin ja Rein, kuid täies mahus tööjoonised tellis vald ehitusfirmalt FKSM. Tüli saigi alguse sellest, et arhitektid küsisid tööjooniste eest 590 000 krooni, kuid ehitusfirma tegi need 295 000 krooniga.

Lapini sõnul oli FKSM-i pakkumine tehtud kunstlikult odavamaks, sest tehnilises projektis ette nähtud täismehaaniline ventilatsioon oli asendatud normidele mittevastava 276 000 krooni odavamaga. Samuti puudub akustika, mis Lapini sõnul oleks nende projekti puhul hinna sees olnud. “Tellijad arvasid, et sisekujundus seisneb ruumide värvimises, aga nüüd tuleb maksta 100 000 selle eest, et akustika korda saada,” ütles ta.