“Reeglina tahavad tudengid 2-3-toalist korterit 3-4 inimese peale. Ühetoalist soovivad pigem vanemate kursuste üliõpilased, algajad tahavad ikka kambakesi elada,” selgitas Janson.

LASNAMÄEL ON KÕIGE ODAVAM. Lasnamäel algavad 3-toaliste üürihinnad 3500-st kroonist, Õismäel on hinnad umbes tuhande krooni võrra kallimad. Kesklinna piirkonda tudengid endale reeglina elamispinda lubada ei saa, kuigi Jansoni sõnul on tema klientide hulgas olnud näiteks Concordia üliõpilasi, kes üksinda kesklinna 3-toalise eest üle 5000 krooni kuus välja käivad.

##“Alati on kortereid vähem kui tudengeid. Tuleks jätta oma võimalikult täpsed soovid büroosse ja siis võtab maakler ise otsijatega ühendust,” soovitas Janson.

Võrust pärit Anti Allikvee sai suvel Tehnikaülikooli sisse ja hakkas sõpradega kolme peale lehekuulutuste ja interneti kaudu korterit otsima.

“Enamus inimestest, kellele helistasime, ütles üliõpilastele ära. Kui, siis tahetakse kas poissi pluss tüdrukut või ainult tüdrukuid, aga poistekambale ei soovita üürida,” rääkis Anti. Lõpuks leidsid nad Mustamäele Vilde teele 3-toalise korteri, mille eest maksavad 3600 krooni pluss kommunaalmaksud. “Ühikasse ma minna ei tahaks, seal on ikka paras urgas,” rääkis Anti.

ÜHISELAMUTESSE SUUR KONKURENTS. Ühiselamud on ikkagi üürikorteritest odavamad ja seega on konkurents kohtadele tihe. Tallinna Tehnikaülikoolil on 1700 ühiselamukohta. Sellel aastal esitas avalduse 559 üliõpilast, kellest esimesed 150 kandideerijat ka koha said. Pedagoogikaülikoolil on kolme ühiselamu peale 1000 kohta, esmakursuslaste 350-st sooviavaldusest rahuldati umbes pooled. “Tavaliselt kusagil poole aasta jooksul leiavad endale kusagile koha ka joone alla jäänud, kodutuks ei jää reeglina keegi. Septembrikuu ongi kõige raskem,” rääkis Tõnu Mader, TPÜ asutuse Elamu direktor.

Nii Peda kui TTÜ ühikoatoa hinnad jäävad olenevalt toast ja elanike arvust 720 ja 1400 krooni vahele kuus. Kõige odavam on Kunstiakadeemia ühiselamu – talvisel kütteperioodil on hinnad maksimaalselt 250 krooni kuus.

Kunstiakadeemia ühiselamus on 90 kohta, 45-st soovijast sai elukoha 19.