SPURT JÄI KOGEMATA TEGEMATA. Trepijooksu pisiku sai varem enda sõnul jooksuüritusi lausa vältinud mees külge aasta tagasi, kui otsustas põnevana tundunud üritusel naljaga pooleks osaleda. “Pärast esimest treeningut treppidel arvasin, et see jääb ka mu viimaseks,” tunnistab Uustalu. Seda suurem oli ta üllatus, kui võistluse lõpus ennast pingerea esikümne lõpust avastas.

Tänavu hakkas Ants juba kaks kuud varem tõsiselt treenima ja võitis hoolimata väikesest strateegilisest apsust kõrghoone kuninga tiitli ülekaaluka seitsme sekundiga.

Eelmise aasta Malaisia trepijooksu võitja on uusmeremaalane, kellega Ants interneti teel suhelnud on. “Ma ei

tea, mis ime läbi ta ennast asiaatide hulka võistlema mahitas,” tunnistab Ants. “Igal juhul on ta oma kodumaal mees, kes juba üsna pikka aega on kinni pannud kõik seal peetavad maratonid ja poolmaratonid. See mees ütles mulle ilma keerutamata, et Kuala Lumpuri trepijooks oli tema jaoks siga-raske võistlus. Ja teda abistab võistlustel terve meeskond – arstid, massöörid, treenerid. Mul ei ole mitte kedagi. Nii et mine tea, äkki teen treeningutel kogu aeg mõne liigutuse valesti ja juba seetõttu veab maailma parimate seas viltu.”

Näha on, et Ants ennast sellistest mõtetest eriti segada ei lase. Radissoni hotelli juhtkonna toetus on tal võistlustele minemiseks olemas, tööpäevadel treenib vabadel hetkedel ainult treppidel, vabad päevad on nn “treeningpäevad”, mis koosnevad tuimast jooksmisest hotelli treppidel, jalgrattasõidust, jõusaalist ja taas jooksmisest treppidel.

Et Radissoni trepp on Malaisia teletornist neli korda lühem, lidub Ants hotellis alt üles neli korda järjest. Tegelikult see päris teletorni jooksukoormust ikkagi välja ei anna, kuna vahepeal saab liftiga allasõidu ajal hinge tagasi tõmmata. Sestap riputab Ants endale seljakotiga selga veel kakskümmend lisakilo.

HIINA KETS – TREPIJOOKSU JALATS NR 1. “Kuala Lumpur paneb võõrsilt pärit jooksjad proovile eelkõige kliimaga,” teab Ants.

“Lisaks rõhkude vahe sajal korrusel. Silmade ees hakkab virvendama, kuna vererõhk tõuseb ebanormaalselt kõrgeks. Haruldane pole ka see, et trepijooksjatel on lõpuks pingutusest ninast veri väljas,” ütleb ta.

Kõige paremad trepijooksujalanõud on tavalised nõukogudeajast tuttavad hiina ketsid.