ETV juhatus otsustab lähipäevil, millal täpselt hakkab riigikokku pürgivatele saatejuhtide jaoks eetrikeeld kehtima.

Seni põhikohaga uudisteagentuuri BNS venekeelsete uudiste osakonnas töötanud Tšaplõgin on laiemat tuntust kogunud nii eesti kui ka vene publikule mõeldud saate “Unetus” ühe juhina.

Kahest kohast lahti. “Unetuse” teisele saatejuhile ja BNS-i sisetoimetuse peatoimetajale Ainar Ruussaarele tuli oma töökaaslase poliitikasse minek üllatusena.

“Iga inimese valikud on tema enda teha ja loomulikult ei sekku BNS ühegi inimese valikutesse,” ütles Ruussaar. “Aga vastavalt BNS-i reeglitele ja heale ajakirjandustavale on kuni valimisteni Tšaplõgini töö peatatud.”

Kui Tšaplõgini paigutas Keskerakond oma valimisnimekirjas 35. kohale, siis aastakümneid teles töötanud Enn Eesmaa päralt on seal paljude nimekate keskerakondlaste ees kõrge 24. koht.

“Eesmaa ja telekanal jõudsid seisukohale, et ”Seitsmeste uudiste” poliitilise sõltumatuse ning tasakaalustatuse huvides ei jätka Eesmaa kuni riigikogu valimisteni saatejuhina,” seisis eilses TV3 pressiteates. TV3 programmidirektori Jüri Pihela sõnul oli telekanalil pikka aega teavet selle kohta, et Eesmaa on ühe ja teise erakonna huviorbiidis.

Eesmaa põhjendas erakonda astumist sellega, et Keskerakond kuulub valimistel võitjate hulka. Ka ei teinud kunagise Rahvaliidu presidendikandidaadi kinnitusel ükski teine partei talle pakkumist. Seda Eesmaa väidet nimetas Rahvaliit kohe valeks.

Rahvaliit pakkus kohta. “Siinkohal puruneb müüt aatelisest ja ausast inimesest,“ teatas Rahvaliit. “Tulla poliitikasse valega on madal ja haletsusväärne.“

Rahvaliidu esimees Villu Reiljan on erakonna kinnitusel pidanud Eesmaaga pikka aega läbirääkimisi, pakkudes talle üleriigilises nimekirjas 2.–5. kohta ehk kindlat pääsu parlamenti.

Keskerakonna esikümmes tavapäraselt tuntud poliitikud

Keskerakonna riigikokku kandideerijate nimekirja esikümme üllatusi ei paku.

Erakonna esimehe Edgar Savisaarele järel tulevad Siiri Oviir, Peeter Kreitzberg, Sven Mikser ja teised erakonna ministrid ja riigikogu saadikud.

Vilja Savisaar on üldnimekirjas 11. ja Edgar Savisaare tütar Maria 75. kohal.

Kolmanda kümne lõppu on jäänud põhiseaduskomisjoni esimees Indrek Meelak ning Georg Pelisaar, keda saatis eelmistel valimistel Kagu-Eestis suur edu. Neist veelgi tagapool on riigikogu liikmed Anti Liiv, Tõnu Kauba, Ando Leps, Arvo Haug, Nelli Privalova, Endel Paap, Arvo Jaakson ja Ülo Tootsen.

Kandidaatide seas pole praeguste saadikute Urmas Lahe, Ülo Tärno ja Ants Ruusmani nimesid. EPL