TOIT: Minimalistlik jõululaud
söökideks
loomakeel mustikatarrendis kadakamarjadega
külmad seaprae viilud murakamoosiga
salat punasest peakapsast, tomateist, basiilikust ja vutimunadest oliivõliga
lambamaksapasteet ą la Volks Vaagen sigurilehtedel rosé-pipraga
kikerhernepüree seesamipastaga (hummus) ja oliivõli silmaga
ahjusilgud sinepis
valges veinis hautatud metsapähklid
tzatziki (jogurti-värske kurgi kaste)
pärmitaigna kaneelisaiad
jookideks:
kuivatet metsamarjadest tee kaneeliga
kardemonikohv
nelgi, kaneeli ja fariinsuhkruga maitsestatud kuiv tuline vein
magus punane portvein
kali
meeõlu pokaalist (nt Baltika)
ungari ürdijook Unicum
hea calvados
Silgud sinepis
Vana hää silk on olnud ja tõenäolikult ka jääb eestlase leiva kõrvale ampsata. Eestlase traditsioonilisel jõululaual ei ole silku eriti näha või kui on, siis sibula-porgandiga äädikamarinaadi pandult külma näksina.
Volks pakub välja ka jõululaual kuuma silku mekkida.
kilo jagu suuri rammusaid silke
2 teelusikut sinepit (Dijoni või kodumaist)
2 sidruni mahl
oliivõli
soola, valget pipart
Silgud puhastatakse ja kenasti ritta üksteise kõrvale, et oleks mõnusam lõikuda. Mitte juppideks! Silkudele mõlema külje sisse nii 4-5 diagonaalset lõiget, kuhu pisut sinepit toppida. Kui sinepit ei armasta, siis võib vahedesse pista ka võiga segatud värskelt pressitud küüslauku.
Niisiis, mõlemalt poolt vahed täis ja ahjupannile rivvi. Valge pipraga üle puuderdada, siis külgedele ja silkude vahele sorts õli ning pääle pritsida sidrunimahla.
Ahju, 5-6 minutit tugevas kuumas tõmmata lasta, ümber pöörata ja teine pool niisamuti. Maru hää suupiste, kui kõrvale aurav krõbe pikksai ning tolle pääle tillivõi.
Loomakeel mustikakallerdises
Kuna jõulud on eriline aeg, võiks tuua sisse pisut metsamaitset nii mustikate kui kadakamarjadena, mis muudaks tavapärase keele hõrguks.
1 loomakeel
0,5 liitrit mustika toormoosi
3 dl õunamahla
5 tl elatiini (kui suuremat sorti keel, läheb Ļelatiinigi rohkem)
1 dl külma vett
kadakamarju, soola,
nelki, vürtsi, loorberileht
Keel tuleb nelgi, vürtsiterade ja loorberi saatel pehmeks keeta. Aeg-ajalt võib vajadusel kuuma vett juurde lisada. Kallerduse tegemine on lihtne: kaussi Ļelatiin külma veega tursuma. Mustika toormoos ja õunamahl ja kadakamarjad segatakse, siis tulele ja kuumutatakse läbi, seejärel jahutada.
Kui keel on keenud, kooritakse see alasti ja hakitakse väikesteks tükkideks. Nüüd heidetakse keeletükikesed õunamahla-mustikamoosi segusse ning tembitakse neile juurde pisut keele keeduleent. Eks igaüks ise vaata, palju seda vaja võib minna. Tursunud Ļelatiin sulatatakse tulel ning valatakse kah sinnasamasse. Otsida välja väiksemat sorti süldivormid – nood lainelise servaga. Mustikane keelesegu koos vedelaga valada vormi, jahutada veidi ja mõneks tunniks külma kappi kallerdumiseks hoiule.
Jõuluvärvi salat
Juba rahvasuu räägib, et “Jõuluvana, punanina...”. See on selge vihje jõuluvärvile. Niisiis õunapõse punane, kuuseroheline ja lumevalge kuulukse nagu meie jõululaua värvide hulka.
1 väiksem punane peakapsas
3 tomatit
punt basiilikut
12 vutimuna
4 küünt marineeritud küüslauku
oliivõli
vaarikaäädikat või punast veiniäädikat
soola
Punakapsas riivitakse sama peeneks kui siis, kui hapukapsast teete. Tomatid lõigatakse mõnemillimeetristeks viiludeks ja siis omakorda veel ristipidi pooleks. Kapsa juurde. Basiilikust hakitakse ära ainult lehed. Riputate kenasti eelnevaile järele. Küüslauguküüned võiks pikkupidi liistudeks lõigata ja kaussi.
Nüüd võtate oliivõli, valate soru, segate ja vaatate, et salat ei tuleks liiga õline. Siis sorts veiniäädikat, aga ärge palju pange, tuleb hapu liiga. Segage. Vutimunad keevad kõvaks 4 minutiga. Siis võtad munadelt vammuse ja lõikad nood ettevaatlikult pikkupidi lahti, et munarebu noaga koos välja ei tuleks. Asetad salatile munapooled, sopsad sinna ka petersellikähara ja annad salati lauale.