##Kell näitab aega nelja ilmakaarde, kuid igal sihverplaadil on vaid üks, tunde näitav osuti.

“19. sajandil ei olnud minutitäpsusega aeg nii oluline. Otsustasime, et taastame kella ajaloolisel kujul,” ütles Mäeväli.

Osutid tahmased. Iga osuti on umbes mehepikkune ning kaalub viis kilo. Mäevälja sõnul pole ühe osutiga kellad eriti haruldased, samasugused on näiteks Turu Toomkirikus Soomes ja Ventspilsi kirikus Leedus.

Mäevälja sõnul võeti osutid maha 70-ndate lõpul, kell seisis juba enne seda.

“Kirikute kellad pandi okupatsioonivõimude käsul seisma, sest nõukogude ajal ei tohtinud inimene kirikust midagi õiget saada,” ütles Mäeväli.

Enne taastamist olid kellaseierid nii oksüdeerunud ja tuhmunud, et neid oleks olnud raske numbrilaudadelt eristada. “Ümberkaudseid maju köeti briketi ja kivisöega, need ajasid tahma üles, ja kell, aga samuti ka orel, läksid tahma täis,” ütles Mäeväli.

Tallinna Piiskoplik Toomkogudus alustas kiriku kellade korrastamist 2000. aasta kevadel. Samal aastal valmis tornikellade helistamise ja luukide avamise süsteem ning kirikukellad hakkasid õiget aega lööma. Igal veerandtunnil lööb väike kell ühe korra, pooltunnil kaks korda ning kolmveerandtunnil kolm korda. Täistunnil lööb väike kell neli korda ning seejärel lööb suur kell tundide arvu.

KULLATUD NUMBRID. “Lähi-ümbruse elanikud on sellest süsteemist juba aru saanud,” sõnas Mäeväli. Nüüd saab kellaaega ka silma järgi kontrollida. Toomkiriku kella iga sihverplaadi läbimõõt on ligi kolm meetrit. Sihverplaadid ehitas vanade eeskujul restauraator Imre Tael. Musta värvi plaadid on valmistatud roostevabast vasest. Kullatud numbrid pärinevad vanadelt sihverplaatidelt. Keeruline kellamehhanism telliti Soomest.

Tallinna Toomkiriku torn ehitati aastatel 1778–79, sajandi lõpupoole seati üles ka kirikukellad ja unikaalsed sihverplaadid. Rauast kellamehhanism kaalus umbes kuussada kilo.

Kella sihverplaadid taastati AS Eesti Coca-Cola Joogid toel, firma annetas selleks 300 000 krooni. Toomkirikut toetas novembri algul ka valitsus, mis eraldas reservfondist kellamehhanismi soetamise ja paigalduse eest tasumiseks puuduolevad 74 000 krooni. Kogudust on toetanud ka linnavalitsus ja mitmed eraettevõtted.