“Analoogsed nimekirjad on koostatud paljudes väikeriikides, et kaitsta oma rahva jaoks tähtsaid spordi- ja kultuurisündmuste ülekandeid,” seisab kultuuriministeeriumi seletuskirjas. “Vastasel juhul võib tekkida olukord, kus televaataja jaoks väga oluliste sündmuste edastamiseks omandavad ainuõiguse suured välismaised kompaniid, kes suunaks ülekanded ainult tasulistesse kaabeltelevisioonikanalitesse.”

Valitsus tugineb piiriülese televisiooni Euroopa konventsioonile, mille järgi tuleb riikidel tagada, et inimesed näeksid televisioonis vabalt ühiskonna seisukohalt olulise tähtsusega kodumaiseid ja rahvusvahelisi sündmusi.

Eesti Televisiooni juhatuse esimehe Ilmar Raagi sõnul on tegu kaugemasse tulevikku vaatava määrusega, mida on ilmselt vaja siis, kui ka Eesti kultuuriruum on oluliselt muutunud.

“Usun, et lähitulevikus see dokument Eesti televaatajaid ei puuduta. Praegu pole ette näha, et ükski tasuline telekanal saaks nii tugevaks, et ta suudaks selliseid teleülekandeid osta,” ütles Raag.

Ringhäälingute Liidu soovitusel arvati nimekirjast välja jalgpalli, korvpalli ja võrkpalli Eesti meistrivõistlused. Ringhäälingunõukogu ettepanekul kaasati aga Eestis toimuvad maailma- ja Euroopa meistrivõistlused.

Loomeliidud tahtsid muuseas, et “Eesti üldsuse jaoks oluliste sündmuste” sekka jõuaksid kultuuriauhindade üleandmine ja presidendi vastuvõtt vabariigi aastapäeval. Kultuuriministeerium lükkas need ettepanekud tagasi. Korraldajad on kindlasti huvitatud, et antud sündmused jõuaksid võimalikult suure auditooriumini, märkis ministeerium.

Teiste riikide olulised sündmused:

Läti

1. laulupidu;

2. rahvusvaheline Baltika folkloori festival;

3. olümpiamängud;

4. maailma- ja Euroopa meistrivõistlused olümpiaspordialadel;

5. Lätis toimuvad maailma- ja Euroopa meistrivõistlused;

6. sarnased Läti publikut huvitavad alad.

Taani

1. olümpiamängud;

2. maailma- ja Euroopa meistrivõistlused jalgpallis, kõik Taani osavõtuga matšid koos poolfinaalide ja finaalidega;

3. maailma ja Euroopa meistrivõistlused käsipallis (mehed ja naised): kõik matšid Taani osavõtuga koos finaalide ja poolfinaalidega;

4. Taani kvalifitseerumismängud jalgpallis (mehed);

5. Taani kvalifitseerumismängud käsipallis (naised).

Itaalia

1. olümpiamängud;

2. jalgpalli MM finaal ja kõik matšid, millega on seotud Itaalia rahvusmeeskond;

3. jalgpalli EM finaal ja kõik matšid Itaalia rahvusmeeskonna osavõtul;

4. kõik matšid Itaalia jalgpalli rahvusmeeskonna osavõtul;

5. Itaalia meeskonna osavõtul toimuvad finaalid ja poolfinaalid;

6. võistlused jalgrattasõidus;

7. vormel-1 Itaalia etapp.