Jõuk, mille enamuse moodustavad vene keelt kõnelevad inimesed, kuid mille lihtliikmete hulgas on ka eestlasi ja kaukaaslasi, saab oma sissetuleku röövide organiseerimisest, väljapressimistest ja autovargustest.

Politsei andmeil suhtleb grupeering aktiivselt ka Venemaa kurjategijatega.

Varem kriminaalkorras karistamata Okunev jäi vahele eelmise aasta lõpus, kui kesk-kriminaalpolitsei uuris ta lähedase abilise, Eestis illegaalselt viibiva mehe võltsitud dokumentide kasutamist.

Ähvardab pikk vanglakaristus. Sama kriminaalasja raames 6. novembril Okunevi Harjumaal asuva eramu läbi otsinud politseinikud leidsid sealt loata pump- ja jahipüssi, mistõttu allilmaliider pidi kaks ööpäeva vahi all veetma.

Keskkriminaalpolitsei loodab Okunevi süüasja lähiajal kohtusse saata. Tulirelvade ebaseadusliku hoidmise eest ähvardab meest rahatrahv või kuni viieaastane vangistus.

Viimane sellise mõjuvõimuga isik anti kohtu alla viis aastat tagasi, kui keskkriminaalpolitsei süüdistas kurjategijate ühiskassa juhtkonda kuuluvat Jevgeni Kolesnikovi võltspassi hankimises.

Oma liidri nime järgi Okuni grupeeringuks kutsutava all-ilmajõugu juht on endine raskejõustiklane, kes alustas allilmakarjääri koos kunagise kõrge miilitsatöötaja Viktor Kljukiniga.

Okunev jäi jõugu etteotsa üksi, kui ta paarimees 1995. aasta aprillis oma Lasnamäe korteris teleri vaatamise ajal tapeti. Kljukinit varitses 150 meetri kaugusel asuva vastasmaja katusel snaiper, kes tulistas ohvrile lasu südamesse.

Oli ka ise palgamõrvari sihikul. Okunev langes tapmiskatse ohvriks 1997. aasta 30. juulil oma luksuseramus Suurupis, kui teda varitses sadakonna meetri kaugusel täpsuslaskjast palgamõrvar.

Põõsastes olnud snaiper võttis eramu rõdul toolis lesinud Okunevi sihikule ja vajutas päästikule hetkel, kui ohver hakkas sigareti kustutamiseks toolilt tõusma.

Okunevi südamest läks surmatoov kuul pool sentimeetrit mööda. Tõenäoliselt Venemaalt tulnud palgamõrvar põgenes pärast esimest lasku.

Grupeeringud

• Ühiskassa – grupeeringute katusühendus, mis lahendab kuritegelikus maailmas tekkinud konflikte. Vene keelt kõnelevatel liidritel on õnnestunud saavutada poollegaalsete ärimeeste staatus.

• Kemerovo – tugevaim ja püsivam grupeering, mis tegeleb narkoäri, prostitutsiooni, autovarguste ja väljapressimistega. Liidreid on neli, neist mõjukaim Slava Gulevitš. Viimasel ajal laiendab jõuk tegevust Skandinaaviasse.

• Aserid – aserbaidžaanlaste grupeering. Tegeleb narkoäri, eriti heroiiniäri korraldamisega. Liidrit Veljaddin Kerimhanovit süüdistatakse mõrva tellimises.

• Eestlased – kõige lõhenenum. Liidriks peetava Kalev Kure positsioon kõigub grupeeringu teiste tiibade juhtfiguuride intriigide tõttu. Tegeleb rahvusvahelise narkoäri, majanduskuritegude ja autovargustega.

• Okuni grupp – Üks suurimaid. Liider Gennadi Okunev. Tegeleb väljapressimiste, autovarguste ja röövide organiseerimisega.

• Stasi grupp – varaste jõuk. Tegeleb kallite autode varastamise ja tagasimüümisega. Liider Stanislav Volkov, keda süüdistatakse autovarguste organiseerimises.

Allikas: keskkriminaalpolitsei