Mustamäe linnaosa vanem Helle Kalda ütles, et tema on praeguse detailplaneeringuga rahul. “Esialgne plaan mulle ei meeldinud, kuid tegime palju parandusettepanekuid ja praegune on täiesti vastuvõetav,” ütles Kalda ja lisas, et rohkem sellest, mis praegune plaan ette näeb, tema ehitada ei lubaks.

Plaanid tehti ümber. Algses plaanis oli maju rohkem, nende kõrgus oli ebamäärane, ka ei meeldinud Kaldale teede lahendus ning see, et majad plaaniti ehitada metsa alla. Praeguses plaanis on kirjas, et ükski hoone pole kõrgem kui sealne praegune haljastus, metsa alla ühtegi hoonet ei ehitata, elumajad on ühe trepikojaga ning neid tohib olla 15.

Alale plaanitavates korterelamutes on kokku 260 korterit. Seda on Kalda sõnul sama palju kui ühes tavalises Sõpruse puiestee 9-korruselises majas.

Lisaks elamutele tahetakse linnakusse ehitada ujula ja spordiväljakud. Kogu territoorium, spordirajatised kaasa arvatud, on kõikidele linlastele avatud nagu ülejäänud Mustamäe.

Helle Kalda ütles veel, et tegu on omandireformis Tehnikaülikooli omandusse läinud maaga – see pole munitsipaal- ega riigimaa, mille üle ainult linn või riik saaks otsustada. “See on eramaa ja selle omanik võib teha, mida tahab, kui see on linnavalitsusega kooskõlastatud,” ütles Kalda. Kooskõlastusest on detailplaneeringul puudu veel linnavolikogu jaatav otsus.

Nõmme linnaosa vanemale Urmas Paetile plaan aga ei meeldi: “Tegelikult tuleks see ala haljasalaks korrastada, mitte täis ehitada,” ütles ta. “Ma pole selle vastu, et ehitada kortereid ja ühiselamuid, aga neid ei peaks tegema sinna,” lisas Paet ning viitas, et teisel pool ülikoolihoonet on tühermaad küll, kuhu ehitada.

Samas ligidal, Sütiste teel elav Hans on TTÜ plaanide vastu. Tema meelest on küll tore, kui ülikooli laieneb ja professorid omaette linnakus kooli külje all elavad, kuid tal on metsast kahju. “Minu elu see otseselt ei mõjuta ja pole ka mõtet suuri platse tühjana hoida, kuid seda plaani vaadates tundub, et puid ikka võetakse ka maha,” rääkis Hans.

Dokumente puudu. Detail-planeeringu vastu võitleb ka Nõmme Tee Selts. Seltsi liige Helle Vilu sõnul on planeeringust puudu mitmed vajalikud dokumendid. “Seal on seadusi rikutud,” ütles Vilu ja tõi näiteid mitmetest keskkonnaalas-test nõutavatest kooskõlastustest. Näiteks pole tema sõnul planeeringut kooskõlastatud Harju keskkonnateenistusega ning tegemata on ka keskkonnamõju hindamine.

Mustamäe vanem Helle Kalda kinnitas, et ilma vajalike paberite, kooskõlastuste ja nõusolekuteta detailplaneeringut vastu ei võeta. “Kõik protestid vaatab volikogu komisjon läbi ja kõik vajalikud paberid peavad olemas olema,” täpsustas Kalda.

Tema sõnul on hea, kui elanikud saavad kaasa rääkida linnaosa arengus ning just elanike informeerimiseks korraldati veebruari algul koosolek detailplaneeringu avalikuks näitamiseks ja selgituste jagamiseks.

“Elanikud tulid ja imestasid plaani vaadates, et meile räägiti hoopis teisi asju,” väitis Kalda.

Kalda andmetel pole detailplaaniga kaetud maal looduslikud liivikud, vaid hoopis sõjaväe polügoon ja kaitsekraavid.

Oponendid panevad ülikooli kavale süüks ka vastuolu linna ja Mustamäe arenguplaaniga, kuid Kalda ei näe vastuolu arenguga, kui linnaosa saab korralikud spordirajatised. “Tahan, et Mustamäe areneks, ja nii nagu Tartu on ülikoolilinn, peaks Mustamäe olema teaduslinnajagu,” ütles Kalda.