Diplomaatilise tava kohaselt vastatakse teise riigi ametlikule pöördumisele tavaliselt kuu jooksul.

Noodi ajendiks oli Eesti elanike pöördumine ametiasutuste ja poliitikute poole avalduste ja soovidega saada infot, kuidas ja mille alusel on võimalik taotleda kompensatsiooni kommunistliku korra ajal repressioonides kannatanuile.

Välisministeerium küsis Venemaalt selgitusi ja kommentaare Venemaa poliitiliste repressioonide ohvrite rehabiliteerimise seaduse kohaldamise kohta Eesti elanike suhtes. Noodiga koos andis välisministeerium üle ka seni saabunud kompensatsioonitaotlused.

Punane Rist on teatanud oma otsusest hakata sarnaselt natsismiohvritelt avalduste vastuvõtmisega koguma sel aastal avaldusi ka Eestis elavatelt kommunistliku korra ajal represseerituilt ning saatis valitsusele detsembris kirja, milles teatas valmisolekust nõuete kogumisega tegelda ja palus õigusalast infot selle töö korraldamiseks. Eelmise aasta 17. detsembri kabinetiistungil kiitis valitsus Punase Risti kui apoliitilise valitsusvälise organisatsiooni algatuse heaks ja andis Punasele Ristile represseeritute kompensatsiooninõuete kogumiseks vastavad volitused.

Venemaa valitsus teatas eelmise aasta lõpus, et hakkab maksma kompensatsiooni Venemaal elavatele endistele poliitilistel põhjustel represseerituile. Venemaa pole selgitanud, kas see kompensatsioon laieneb ka endises NSV Liidus elavaile represseerituile.