Seltsi hinnangul polnud ”Farmis” osalejate käitumine loomade suhtes selline, mida avalikkusele näidata. “Inimesed võivad oma eluga teha, mida nad tahavad, aga loomadel pole võimalust astuda saatest minema ja öelda, et mulle ei meeldi,” tõdes seltsi juhatuse liige Helen Roosimägi. Ta viitas loomakaitse seadusele, mis keelab looma tapmise alaealise juuresolekul.

Trahv peab olema mõjuv

Veterinaar- ja toiduameti loomakaitse büroo juhataja Tarmo Serva sõnul võib seriaal eksinud olla nii loomakaitse, tauditõrje kui ka toiduseaduse vastu. “Meie käes on praegu videosalvestus saadetega, uurimine käib,” nentis ta.

Serva sõnul võib patustamise korral alustada väärteomenetlust, mis võimaldab telekanalit trahvida kuni 150 000 krooniga. “Trahv peab olema nii suur, et avaldaks mõju,” leidis ta. “Meie põhieesmärk on see, et edaspidi sarnaseid asju ei juhtuks.”

Serva lisas, et loomadega manipuleerimiseks tulnuks teletegijatel veterinaar- ja toiduametist luba taotleda. Ka kavatseb amet küsida meedianõukogu arvamust.

##50-osalises seriaalis nägid televaatajad, kuidas sarjas osalejad hukkasid lamba, põrsa ja kana, korduvalt pahandas loomasõpru eestlanna Liina, kes lehma jalaga lõi.

“Nad poleks pidanud seda siga tapma!” ütles Kadri (10). “Virutasid väikesele põrsale pulgaga pähe. Kahju oli.” Kadri sõnul nägi ta saatest episoodi, kus kassipojad vett täis vanni visati ja nende ujumisoskust testiti. “Ma ei tea, kas nad tahtsid kassipoegi pesta või nalja teha,” märkis ta. “Õnneks kassid ja koerad oskavad sündimisest peale ujuda.”

Nördinud telefonikõned

Oliveri (12) kannatus katkes pärast teleekraanil lamba tapmist. “Rohkem ei tahtnud vaadata,” lausus ta. “Ega see ka eriti tore polnud, kui lehm üle värviti.”

Nii selts kui veterinaar- ja toiduamet on saanud nördinud telefonikõnesid loomasõpradelt, kes saate vastu protestivad. “Mida see kõik lastele õpetab?” küsis Roosimägi. “Seaduse kohaselt peab looma surm olema silmapilkne, loom tuleb enne tapmist uimastada ning kasutada tema tapmiseks lubatud ja töökorras vahendeid ning professionaalseid inimesi.”

“Farmi” produtsent Kiur Aarma ei soovinud, et veterinaar- ja toiduameti küsimusi uurimiseks nimetatakse. “Kaks viisakat riigiametnikku küsisid informatsiooni loomade kohta ”Farmis”, mida nad kahtlemata ka saavad,” lausus ta.

TV3 programmidirektor Jüri Pihel kinnitas, et “Farm” on tootjafirmadelt Strix ja Ruut sisse ostetud saade, mille puhul tootja oma allkirjaga kinnitab, et head ajakirjandustava saates ei rikuta. “Mul ei ole mingit põhjust kahelda, et saate tegijad midagi valesti tegid,” kinnitas Pihel. “Meie oleme heausksed ostjad.”

Piheli sõnul näidati seriaalis ilustamata maaelu. “Loomi ei tapetud lõbu ega tapmise pärast ja otsest tapmist ka ei näidatud,” väitis Pihel. Ta lisas, et loomakaitsjad pole pretensioonidega telekanali poole pöördunud.