Teisipäeval peab ta välisministeeriumi pressikeskuses loengu Euroopa julgeoleku- ja kaitsepoliitikast. Loengut juhatab NATO ühingu aseesimees Liis Klaar.

De Sampaio visiidi käigus kirjutatakse alla ka kahele koostöölepingule: Eesti ja Portugali vahelise tulumaksudega topeltmaksustamise vältimise ja maksudest hoidumise tõkestamise leping ning Eesti ja Portugali keele-, haridus-, kultuuri-, teadus-, tehnika-, noorsoo-, spordi- ja meediakoostöö kokkulepe.

Portugal taastunnustas Eestit 27. augustil 1991, diplomaatilised suhted taastati 1. oktoobril 1991. Püsiv on olnud Portugali toetus Eesti liitumisele Euroopa Liidu ja NATOga. Portugal ja Eesti on teinud EL tulevikukonvendis head koostööd väikeriikide ühispositsiooni väljatöötamisel EL institutsioonide reformimiseks. Eestlastele pakub Portugal üha enam huvi ka kui turismimaa. 2001. aasta suvel jõustus Eesti ja Portugali vaheline turismialase koostöö leping, mis aitab kaasa kahepoolsete turismialaste sidemete tihenemisele.

Kaubandussuhteid Eesti ja Portugali vahel reguleerib Eesti ja Euroopa Liidu vahel sõlmitud assotsiatsioonileping. Möödunud aastal oli Portugal Eestile 37. kaubanduspartner, osatähtsusega 0,2% kogu Eesti väliskaubavahetuse käibest ja käibemahuga 233,6 miljonit krooni. Kaubavahetuse saldo on olnud Eesti jaoks jätkuvalt negatiivne - 2002. aastal 121,6 miljonit krooni.