TÜ vastuvõtutalituse pea-spetsialist Aime Randveer tõdes, et eile keskpäevase seisuga soovis majandusteadust õppida 650 inimest, mis teeb eriala sisseastujate seas populaarseimaks.

Karmid nõudmised

“Inglise keel on samuti jätkuvalt populaarne, kus viimane eelarvelisele kohale jõudja peab saama 94 protsenti maksimaalsest eksamipunktisummast. Nii kõrget protsenti pole kunagi varem olnud,” märkis Randveer. Ta lisas, et väga kõrged punktid peavad juba aastate lõikes olema neil, kes asuvad õppima õigusteadust.

Populaarne on ka romanistika ehk hispaania keel ja kirjandus, kus ühele õppekohale püüdleb 24,1 inimest. Vastu võetakse ainult seitse uut tudengit. Hispaania keele kõrget konkursinumbrit seletas Randveer sellega, et erialale käib vastuvõtt üle aasta ning siis on taotluste hulk ikka suur.

TÜ võtab tänavu tasuta õppekohtadele 2137 üliõpilast.

Eesti Põllumajandusülikoolis lõppes avalduste vastuvõtt riigieelarvelistele kohtadele läinud neljapäeval ning suurim konkurss on kinnisvara planeerimises. Kui õppima saavad 15 inimest, siis 392 esitatud avaldust tähendab ühe koha peale 26,1 soovijat. Järgnesid loodusvarade kasutamise ja kaitse eriala, maastikuarhitektuur ja maastikukaitse- ja hooldus.

Vastuvõtuosakonnast ütles Tiiu Lille, et erialade valiku poolest oli tavaline aasta. “Avalduste arv jäi samasse suurusjärku, mis läinud aastal ning populaarsed on ikka need samad alad, mis eelmistelgi aastatel,” märkis Lille. Kokku esitati 3764 avaldust, riigitellimuslikele kohtadele võetakse vastu 407 uut üliõpilast, mis teeb üldkonkursiks 9,25 ühele kohale.

Lille sõnul on uus eriala, rakendushüdrobioloogia, kus oli uudsusest hoolimata korralik konkurss, viis tahtjat ühele kohale.

Pedas suurim konkurss

Tallinna Tehnikaülikool (TTÜ) võtab avaldusi vastu veel homme. Sel aastal on võimalik valida 34 eriala vahel, kus on üle 900 riigieelarvelise õppekoha.

TTÜ vastuvõtu- ja üliõpilastalituse spetsialist Kersti Piirsoo tõdes, et viimastel päevadel läheb veel kiireks tööks, sest üliõpilaseks soovijad hakkavad oma erialaeelistusi muutma, kui näevad, et neile esmalt sobinud alale on liiga suur konkurss. “Muidu on eelistatuimad erialad üldiselt samad, mis ikka meie koolis, aga millegipärast on tavatult suur konkurss materjalitehnoloogia tekstiili- ja rõivatehnika erialal,” märkis Piirsoo.

404 inimest soovib eilse seisuga asuda õppima infotehnoloogia teaduskonnas informaatika alal, mis on oma 117 riigieelarveliselt vastuvõetava tudengiga üks suurima õppijate arvuga eriala.

Tallinna Pedagoogikaülikoolis on suurim konkurss, 41 inimest ühe koha peale rekreatsioonikorralduse erialale. Järgnevad inglise, rootsi ja idamaade filoloogiad. Suure populaarsusega on sisseastujate seas endiselt sotsioloogia.

Eraülikoolid nõuavad sisseastujailt sadu kroone

Keskmiselt 20 000 – 30 000-kroonise õppemaksuga eraülikoolid võtavad sisseastujailt lisatasu vestluse, testide ja intervjuude eest.

Üks vanimaid eraülikoole Akadeemia Nord küsib sisseastujatelt 500 krooni vestlustasu. Audentes Mainor Ülikool nõuab sisseastujailt tavapärastele dokumentidele lisaks ka kviitungit registreerimistasu 250 krooni maksmise kohta.

Kviitungit 270 krooni testide tegemise kulude kohta nõuab ka Eesti-Ameerika Ärikolledž. Estonian Business Schoolis on dokumentide registreerimise tasu 150 krooni, Mainori Kõrgkool küsib sisse-astumiskatsete eest 100 krooni. Professionaalse Psühholoogia Erakoolis on nõutav vastuvõtuintervjuu ja test, mille hind on 500 krooni.