Tallinna politsei narkokuritegude talituse juhtinspektor Kaido Kõplas ütles, et tõenäoliselt on praegu suurem osa Eestis müüdavast kanepist kodumaine toodang.

Järjest rohkem kasvatajaid

Sisse tuuakse vaid seemneid, mitte aga suurtes kogustes taimepuru. Seemet kasvatatakse ka siin, näiteks neljapäeva õhtul tabatud Wismari tänava aednikul oli kodus tikutopsides umbes 2000 seemet.

Kõplas ütles, et kanepi kasvatamine on üha populaarsem. Enamik kasvatajaist piirdub tema sõnul 2-3 taimega. Nad on enamasti noored, kes asja lihtsalt proovivad. Noorim kasvataja tabati mullu, tema oli 13-aastane. Wismari tänava oma oli 40-aastane ning kanepiteemaga põhjalikult kursis – Kõplase sõnul oli tal kodus palju erialast kirjandust.

Ükski kasvataja tõenäoliselt kogu saaki endale ei hoia. Kõplase sõnul saab ühest suurest, 2–3 meetri kõrgusest kanepitaimest 200–300 grammi kuivatatud puru, mida suitsetatakse või millest tehakse teed.

“Kanepi tarvitajate arvu ei oska me hinnata ja oletades võib väga mööda panna. Kuid kindlasti on see arv tuhandetes,” nentis Kõplas.

Tallinna kiirabist öeldi, kanepisuitsetajad kuigi sageli abi ei vaja. Kiirabi kutsuvad vahel välja suitsetajad ise, kui juba väga paha hakkab.

Uimastiinfo- ja -nõustamistelefoni 1707 projektijuht Heli Künnapuu ütles, et kanepitarvitajaid on ilmselt rohkem, kui keegi arvata oskab. “Üldiselt ei peeta seda probleemseks aineks,” nentis Künnapuu.

Kõplase sõnul katavad tubased kanepikasvatajad mõne toanurga spetsiaalse valgustpeegeldava materjaliga ning soojendavad taimi päevavalguslampide all. Teine levinum kasvukoht on kasvuhoone või lihtsalt lagedam õu. “Kanep tahab sooja ja valgust,” ütles Kõplas.

Kõplas lisas, et politsei möödunudnädalane saak pole mingi kanepibuum – kasvatajaid tabatakse igal suvel kindlal ajal, kui kanepitaimed hakkavad valmis saama.

Igasuvine kanepihooaeg

“Just nüüd hakkab kanep oma kõrgust saavutama. Suuremad taimed kasvavad 2-3 meetri kõrguseks ja torkavad silma,” ütles Kõplas. Ta lisas, et enamasti saabki politsei kasvatajate jälile nii, et kõrged taimed tõmbavad möödakäijate tähelepanu ning valvsamad kodanikud teatavad nähtust politseisse.

Mati (nimi muudetud), kes umbes kord kuu või paari jooksul sõpradega kanepisuitsu jagab, ütles, et tema kanepit kasvatada ei tahaks. “Minu tarbimise juures jätkuks ühest taimest ilmselt terveks eluks,” ütles Mati. Legaliseerimise eest Mati ei võitle. “See ei muudaks midagi – ka praegu pole kättesaadavusega probleeme,” märkis ta.

Kanepi suitsetamine on kuritegu

Kanepi kasvatamise eest näeb seadus ette karistuse rahatrahvist kuni viieaastase reaalse vanglakaristuseni.

Väikese koguse kanepi omamine (kuni 50 grammi) on väärtegu ja karistatav rahatrahvi või kuni 30-päevase arestiga. Suure koguse (üle 50 grammi) omamise eest võib karistada 1–5-aastase reaalse vanglakaristusega, lisa-aastad edasiandmise eest. Kanepi kasutamine on väärtegu. Väikese koguse narkootilise aine edasiandmise eest lisandub üks aasta, suure koguse eest saab karistada 2–10-aastase reaalse vanglakaristusega.

Seega – kui politsei tabab kanepisuitsetajate seltskonna, saab karistada toda, kes suitsu tõi, omamise ja edasiandmise eest. Ülejäänud seltskond saab karistada kasutamise eest.