Mööbel Toompealt

“Tänu suurepärasele ruumile on meie loodud asjadel tekkinud side möödunud aegadega,” ütles üks näitusel osalevatest autoritest, Peeter Kuutma. StaaĻikad vaibakunstnikud Kuutma ja Maasik kujundavad täisvillaseid vaipu sarnases tehnikas ning neid valmistatakse ARS Vaibastuudio väikeses töökojas.

Vaibad vajasid Kuutma sõnul näituseruumi kerget lisaaktsenti, mille annab stiilne mööbel. Mõlema vaibakunstniku õpetaja ja kauaaegse kolleegi Leila Pärtelpoja tehtud mööbliesemed riigikogu jaoks tundusid kõige ideaalsemad.

##“Leila Pärtelpoja Toompea lossi tarbeks tehtud mööblit võib julgelt nimetada tema elutööks. Sealt oldi ka lahkesti nõus meile esemeid näituse jaoks loovutama. Mööbli kohalolek annab vaipadele juurde inimlikku mõõdet ja mastaapi. Samas aitab see ruumi liigendada ja rikkamaks muuta,” rääkis Kuutma.

Maasike Maasiku tehtud näitusevaibad on juba müüdud ja pärinevad omanike kodudest. Kuutma mõni töö on veel müümata.

Põhjamaiselt minimalistlik

Peeter Kuutma sõnul torkab kaasaegseid interjööre silmitsedes või vastavaid ajakirju sirvides silma kaks olulist asja – vaibad ja raamatud on viimase paari kümnendiga piltidelt välja jäetud.

“Samas võib hästi komponeeritud põrandavaip olla oma minimalismis täiuslik kunstiteos. Püüdsime näitusel esindada just põhjamaiselt lakoonilist stiili, mida kaubandusvõrgus ei pakuta,” ütles Kuutma.

Näitusevaibad on valmistatud soome- ehk taluteljel. Kahe meetri laiuse ja kolme meetri pikkuse vaiba tegemine võtab paaril kudujal aega kolm nädalat.

Kuutma sõnul kasutatakse Põhja-Euroopas ja põhjamaade vaibatehnikates hoopis napimat stiili kui Kesk- ja Lõuna-Euroopas. Viimaseid iseloomustab vastupidiselt lakoonilisusele lopsakus ja värvide rohkus. Rakenduskunstide juures torkab see rohkem silma kui kujutavas kunstis.