Elcoteqi tehase järel on Lasnamäe suurimaid tööandjaid Ameerika taustaga kaablivabrik Amphenol Eesti OÜ. Amphenol ei tooda mitte harilikku kaablit, sarnaselt Elcoteqiga läheb valdav osa nende toodangust telekommunikatsioonifirmadele.

Amphenol avas oma tehase 2002. aasta alguses, täiskoormusel pakub see tööd kuni 700 inimesele.

Seninägematud radiaatorid

Ainulaadse toodanguga torkab teiste suurfirmade hulgast silma Paekivitoodete Tehase OÜ, mis tegutseb Lasnamäel juba 1959. aastast. Tehas valmistab enam-vähem kõike, mida paekivist teha saab, andes tööd 112 inimesele.

Suurema osa vabriku toodangust moodustab killustik, peale selle valmistavad meistrid Eestis ja kogu maailmas ainulaadset toodet – paekivist radiaatoreid.

Paekiviradiaator on tehase juhatuse esimehe Vladimir Libmani kinnitusel maailmas ainulaadne, sellest annab tunnistust 1994. aastal Brüsselis toimunud rahvusvaheliselt näituselt “Eureka 94” saadud kuldmedal. Medali sai firma Libmani sõnul eelkõige toote originaalsuse eest. “Selle idee aluseks on paekivi unikaalne omadus soojust akumuleerida ja seda siis järk-järgult ümbritsevasse keskkonda tagasi anda,” ütles Libman. “See on omamoodi meie firma know-how,” kiitis mees.

Vabrikus valmistatakse kaht sorti paekivist küttekehi – harilikke radiaatoreid ja paest põrandaliiste.

Kuum paekivist põrandaliist

Kiviradiaatorid on suhteliselt mõistliku hinnaga – üks radiaator maksab umbes 2000 krooni, sooja põrandaliistu meeter 460 krooni. Väikese, umbes 40-ruutmeetrise korteri paeküttega varustamine maksab Libmani sõnul koos paigaldusega umbes 10 000 krooni. Praegu müüakse paeradiaatoreid ainult Eestis. Euroopasse ei saa ainulaadseid kiviradiaatoreid müüa seetõttu, et toodet ei ole sertifitseeritud, märkis Libman.

Tulevikus kavatseb firma sertifikaadi siiski hankida. Põrandaliiste ja radiaatoreid müüb ettevõte kaubamärgi Kuum Kivi all. Tehas on üks Eesti suuremaid paekivitootjaid, selle toodang katab umbes 40 protsenti kohaliku turu vajadustest.

Lasnamäe suuruselt kolmas ettevõte on 336 töötajaga õmblusfirma Linette, kus toodetakse naistepesu, lisaks öösärke ja rannariideid.

Ettevõtte suhtekorraldaja Piret Altjõe sõnul läheb umbes 80 protsenti firma toodangust müüki välismaale – peamiselt Rootsi, Norrasse, Soome ja Inglismaale. Eestis müüb Linette oma toodangut üheksas firmakaupluses, vabrikul on oma esinduspood ka Lätis.

Igal aastal kujundavad tehase disainerid umbes 200 uut pesumudelit. Peale oma toodangu valmistab firma allhankega pesu välispartneritele.

“Linette tooted on võrreldes piiritaguste konkurentide omaga odavamad,” kinnitas Altjõe.

Tehas tegutseb Lasnamäel alates 1991. aastast. “Tänaseks oleme oma otsusega rahul – logistiliselt on meil hea asukoht elamurajooni läheduses,” märkis Altjõe.

Tööstuspargi rajamine seisab raha taga

Lasnamäe arengukava järgi ehitab linn ettevõtjate meelitamiseks Lasnamäele uhke tööstuspargi.

Kuuli, Osmussaare ja Laagna teede vahelisele alale plaanitud tööstuspargist peab arengukava järgi saama tootmispiirkond, sinna tuleb rajada moodsad tööstushooned. Pargi pindalaks on plaanitud 22,5 hektarit.

Piirkonnale on juba koostatud detailplaan – hoonete lubatud kogupind on 168 400 ruutmeetrit, sealhulgas 135 800 ruutmeetrit tootmispindadeks ja 32 600 ruutmeetrit büroodeks. Parkimiskohti on ette nähtud 969 autole.

“Selle tööstuspargi arendamine seisab puuduva raha taga, linnal ei ole praegu vahendeid infrastruktuuri väljaehitamiseks,” nentis Lasnamäe linnaosa linnamajanduse osakonna juhataja Vello Karu. Tema sõnul kaalub linn piirkonna arendamiseks erainvestori otsimist.

“Töökohti Lasnamäele on kindlasti juurde vaja, seetõttu on tööstusparki väga oluline edasi arendada,” kinnitas Karu.

Pooled kohalikud töötavad koduasumis

Linnaosa valitsuse andmeil töötavad Lasnamäel umbes pooled kohalikest elanikest, samuti käivad sinna tööle Maardu elanikud.

“Tööealistest Lasnamäe elanikest töötab siinsetes ettevõtetes umbes 50 protsenti, ülejäänud liiguvad teistesse linnaosadesse ja ka Harjumaale,” ütles Lasnamäe linnaosa linnamajanduse osakonna juhataja Vello Karu. “Samas käib Lasnamäele tööle ka arvestatav hulk teiste linnaosade elanikke,” lisas ta. Paljud Lasnamäe ettevõtete töötajad elavad tema sõnul näiteks Maardus ja Kallaveres.

“Mitmed tehased on kasutusele võtnud oma transpordi, buss toob ja viib töötajaid Maardusse ja mujale,” märkis Karu.