##Ägeda debati ajal heitis opositsioon koalitsioonile hüvitiste kaheksakordse vahe tõttu ette laste erinevat väärtustamist ja kihistumise süvendamist. “Koalitsiooni vanemapalk on ebaõiglane enamiku tulevaste emade suhtes, sest üle poole sellest 440 miljonist kroonist läheb neljandikule naistele,” ütles mõõdukas Katrin Saks. “Teid võib siin saalis olla enamus, kuid rahva enamusele teie eelnõu ei meeldi.” Saksa väitel toetavad Res Publica ja Rahvaliit nüüd Reformi- erakonna ideed, millele andis mandaadi vaid osa valijatest.

Pomerantsilt küsiti, kas ei ole ohtu, et osa lapsi jääb hiljem riigi ülalpidamisele. Sel juhul tuleb tagada, et oleks nii lastekodukohti kui hooldusperesid, kinnitas ta.

Omas kõnes nimetas minister seaduse rakendumist heateoks. “Soovime, et noor perekond saaks pühenduda lapse kasvatamisele. Soovime hüvitada vanemale lapse sünni tõttu saamata jäävat tulu,” sõnas Pomerants.

Tema sõnul on tegu toetusega mitte lapsele, vaid tema vanemale. “Kompromissina sündinud eelnõu peaks vastama ühiskonna eri kihtide ootustele,” ütles minister.

Keskerakondlase Siiri Oviiri sõnul on arusaamatu, et eelnõu jagab raha ka töölkäijatele. See on priiskamine olukorras, kus esimese lapse toetus on aastaid olnud 150 krooni, ütles Oviir.

“See pole võrdsustamise, soolise võrdõiguslikkuse eelnõu, see pole vaesuse leevendamise eelnõu,” ütles Reformierakonna esimees Siim Kallas. “Eesmärk on toetada laste sünnitamist, Eesti rahva loomuliku juurdekasvu pöördumist miinusest plussi.” Res Publica liikme Andres Korgi sõnul on ainuüksi Tallinna sünnitusmajades arvel 325 rasedat enam kui eelmisel aastal samal ajal. Reformierakond loodab vanemapalga seadustada isadepäevaks.