Tudengeid ei usaldata

Räägu tänaval Pedagoogilise Seminari ehk pisipeda ühikas elav Maarja ei tahtnud Päevalehele oma perekonnanime öelda. Praegune elukoht on tema jaoks ebameeldiv peamiselt majareeglite pärast. Näiteks südaööl pannakse uksed lukku ning pärast seda saavad kell kaks öösel ja kell kuus hommikul sisse need, kes on eelnevalt end kirja pannud. Jääd hiljaks, ootad hommikuni.

Tudengeil on valvamise kohustus – tuleb valvelauas istuda, majaümbrust ja esimest korrust koristada ja valvuri käske täita. Koristamiskohustus käib viiekorruselise maja treppide ja koridoride kohta.

Maarja kurtis, et köögi kasutamine on keeruline. Nimelt on köögi võti all valvelauas, seal tuleb ruumi kasutamine registreerida. Pärast tuleb võti tagasi viia või kui keegi teine kööki kokkama tuleb, ikkagi alla minna ja oma nimi vastutajakohalt maha tõmmata. Samamoodi saab kasutada korruse telerit – pult tuleb alt tuua ja enda nimele registreerida, ilma puldita telepilti sisse lülitada ei tohi. Viiendal korrusel elavale Maarjale on seda üles-alla jooksmist liiga palju. Kuuüüri maksab Maarja 400 krooni.

Seltskond määrab kõik

Tehnikaülikooli (TTÜ) toiduainete tehnoloogia 5. aasta üliõpilane Nele-Riin Airik elab aasta algusest renoveeritud majas. Ta meenutas vanu aegu: “See oli küll õudne.” Tema jaoks oli ebameeldivaim see, et keegi enda järelt ei koristanud, sest kõik oli ju ühine, ning torud olid sageli umbes. “Eks pidutsemine käib ikka edasi ja seinad kostuvad samamoodi läbi. Aga mul on oma korras tuba ja puhas WC,” kirjeldas Nele-Riin ühikaelu uutes tingimustes. Ta lisas samas, et pole kordagi mõelnud erakorterisse kolida. “Ma arvan, et ühikaelu käib tudengielu juurde,” põhjendas ta. Nele-Riin maksab kuus 600 krooni üüri ja paarisaja krooni jagu makse.

Pedagoogikaülikoolis (TPÜ) esimest aastat ajalugu õppiv Gert Uiboaed elab kooli Karu tänava ühiselamus ega kurda. Eurotingimusi pole, kuid ruumid on korralikud. Boksisüsteemis on kahe-kolme toa peale ühine köök ning WC ja vannituba, seda kõike 480 krooni eest kuus.

TPÜ ühikate endine elanik Irina Krusell ütleb välja igale tudengile teada tõe: ühika “headust” ei määra elamistingimused, vaid see, kes seal elavad ning missugune on komandant. Irina meenutas, et parim elu oli Pärnu maantee ühikas, ehkki tingimused olid seal kõige kehvemad. Kambavaim see-eest mõnus ning komandant mõistev ja majareeglid mõistlikud.