Pärast poole tunni pikkust tõendite ettelugemist teatas kohtunik, et Polištšukile mõistetakse üheksa-aastane reaalne vangistus ja ta kuulub vahi alla võtmisele otse kohtusaalis.

Reetlikud telefonikõned

Värisevate kätega Polištšuk üritas kohe teha kiire kõne oma mobiiltelefoniga, kuid turuomaniku ürituse katkestas kohtuniku resoluutne korraldus politseikonvoile telefon ära võtta. Turujuhti saatnud kaks turvameest lahkusid kohtuhoonest üksi, samas kui nende tööandja politseivärvides konvoiautoga kohtu naabruses asuvasse Tallinna vanglasse sõidutati.

Eile ligi poolteist tundi kestnud kohtuotsuse ettelugemisega lõppes rohkem kui kaks

aastat kestnud Mait Metsamaa kohtuprotsess. Kui mõrva kavandamise eest kaheksaks aastaks vangi minev keskturu turvajuht Valeri Kuznetsov (38) võttis kohtuotsuse vastu irvitades, siis tema käsu täitmise eest samaks ajaks vangi mõistetud turvamees Sergei Normanovi (29) omastele tõi range kohtuotsus pisarad silmisse.

“Kui inimene selles mõrvas süüdi oleks, siis oleks selline karistus normaalne,” ütles kohtus Polištšuki kaaskonna kaitsetaktika üles ehitanud advokaat Raivo Bergson. “Kohus tõlgendas süüdimõistvat otsust langetades liiga elegantselt telefonikõnesid, mille sisu keegi tegelikult kuulnud pole. Seetõttu kaebame otsuse edasi.”

Kohtu hinnangul tõendavad Polištšuki osalemist endise Tallinna abilinnapea Mait Metsamaa mõrva kavandamises mobiiltelefoni kõneeristused. Need näitavad, et Metsamaa mõrva-päeva hommikul leppisid mehed omavahel kokku kohtumise keskturul. Sellest hoolimata lahkus Polištšuk turult.

Kolm minutit pärast Metsamaa kõne lõppu helistas Polištšuk turvaülem Kuznetsovile, kes asus seejärel telefoni teel aktiivselt suhtlema alluva Normanoviga, kes oli varem 1000 USA dollari eest värvanud palga-mõrvariks rahahädas kunagise koolivenna Andrei Dudotškini (30). Kokku pidasid mehed vahetult enne ja pärast Metsamaa tapmist maha 21 telefonivestlust.

Samuti luges kohus õigeks üheksaks aastaks vangi mineva palgamõrtsuka algselt politseis antud kuriteo ülestunnistuse. Dudotškin rääkis seal detailselt toimunust ja teadis mõrvast fakte, mida tol hetkel ei teadnud isegi politseinikud. Näiteks seda, et seni leidmata taparelval oli summuti.

Kongist aitas koputaja

Kuigi Dudotškin asus pärast Polištšuki palgatud advokaadi saamist väitma, et temalt peksti tunnistus välja ja ta kirjutas politseinike ette öeldud teksti, lükkavad selle ümber faktid, et ta viitas mõrvapaigana valele trepikojale ja mäletas Metsamaad tabanud viie lasu asemel kahte. Kohtu hinnangul poleks politseinike etteloetud tekst selliseid faktivigu sisaldanud.

Lisaks hankis politsei vanglast tunnistusi, mis viitavad meeste seotusele mõrvatööga. Nii näiteks kurtis Normanov ühes eravestluses kongikaaslasest koputajale, et mõrva üles tunnistanud Dudotškin on loll, sest

“seni (ligi aasta pärast tapmist – toim) oli kõik rahulik.”

Lisaks toodi rahalistes raskustes vaevelnud Dudotškinile pärast esialgse tunnistuse muutmist vanglasse televiisoreid ja iga telefonikõne peale sõitis Patarei vangla ette must džiip, mille roolis olnud keskturu töötaja vedas vanglasse toidupakke. Ühes eravestluses olevat Polištšuk lubanud, et vajadusel ostab ta ära kasvõi kogu Patarei, sest tema soov on, et ta poistel seal hea oleks.