Sotsiaalmaa muutus elamumaaks

Protestijad pahandavad, et tegu on sotsiaalmaaga, kus üldplaneeringu kohaselt peaks olema ühiskondlikud ja puhkeehitised, detailplaneeringuga muudetakse see ala üldplaneeringus peamiselt elamumaaks.

“Linna asjade ajamisel võiks olla rohkem korrektsust ja kultuursust. Kui me kogu aeg üldplaneeringut muudame, siis milleks see üldse vajalik on. See on põhimõtteline küsimus,” ütles linnavolikogu liige Tiina Mägi, kes oli üks protesti esitajatest.

Abilinnapea Peep Aaviksoo sõnul saaks mahajäetud ala korda ning kvaliteetne elukeskkond meelitaks linnas elama noori peresid.

“Praegu lähevad maksujõulised linlased maale, toimub valglinnastumine. Spetsialistid on öelnud, et meil on kesklinn, siis on tükk tühja maad ja siis äärelinn. See võiks muutuda,” märkis Aaviksoo.

Linnavolikogu opositsioonisaadikute juhi Kaupo Reede sõnul võib olla hoopis vastupidi. “Võib-olla lähevad linlased maale ära sellepärast, et neile ei anta linnas piisavalt võimalusi vaba aja veetmiseks,” ütles Reede.

Staadioni asemele laste mänguväljak

Kesklinna valitsus oli esitas mitmeid proteste, mis aitasid uue elurajooni tallinlastele vastuvõetavamaks kujundada. “Kui tegemist oleks linna omandisse kuuluva alaga, tuleks staadion korda teha ja säilitada alal avalike funktsioonide täitmine. Ent kuna tegu on eramaaga, siis ei saa me seda nõuda,” ütles Kesklinna asevanem Kaia Sarnet.

Planeeringu vaidlused kestsid pikalt, ent nüüdses versioonis on Kesklinna valitsuse esitatud tingimusi hoonestuse kõrguse ja tiheduse osas arvestatud. Just tänu protestidele rajatakse alale ka laste mänguväljak.

Kui algses variandis oli 4,4 hektari suurusele alale kavandatud elamispinda 60 000 ruutmeetrit, siis praegu peaks maht olema 25 000 ruutmeetrit. Ka lubatud maksimaalne ehituskõrgus viidi vastavusse ülejäänud Kadrioruga, ehkki piirkond ei käi Kadrioru tsoneerimiskava alla.

Plaanitud suuremate majade asemel ei tohi arendaja ehitada üle 15 meetri kõrgusi ehk 4–5-korruselisi maju, need ei tohi olla ka ise liiga massiivsed.

Planeeringu tegi arhitektuuribüroo R-Konsult peaarhitekt Irina Raud, kelle sõnul praegu veel hoonete eskiise näidata pole, sest tõenäoliselt kuulutatakse välja arhitektuurikonkurss.