Ajaloohuvi õpetajalt

Ajaloo erialale oli eilseks avalduse viinud 167 inimest, nende seas ka Vastseliinast pärit Katre Sinisalu. “Mul oli hästi tore ajalooõpetaja, kes tegi aine huvitavaks ja näitas, kuidas kõik on kõigega seotud, üks sündmus viib teiseni,” põhjendas ajalooõpetaja ametist unistav tüdruk oma valikut. “Igaks juhuks viin paberid ka väiksema konkursiga loodusteadustesse.”

Kunstiakadeemias osutusid kõige kuumemateks erialadeks sisearhitektuur ja graafiline disain. “Nende kahe eriala populaarsus on iga aastaga kasvanud. Usutakse, et nendega saaks ära elada,” lausus õppeosakonna spetsialist Elisabeth Kuusik.

Graafilise disaini erialale sissesaamiseks tuleb võistelda 15 ning sisearhitektuuris 14 inimesel ühele kohale.

Ka kinnisvaraplaneerimine, mis on juba aastaid olnud Eesti põllumajandusülikooli populaarseim eriala, võimaldab head äraelamist. “Eriala on olnud populaarne sünnist saati,” nentis põllumajandusülikooli õppe- osakonna peametoodik Tiiu Lille. “Ju ta siis loodi õigel ajal – siis, kui algasid maareformid.”

Ühele kohale kandideerib selel erialal tänavu 22 inimest.

Tallinna tehnikaülikooli pressitoimetaja Kersti Vähi kinnitusel on esitatud avalduste arvu järgi kõige menukamad ehitusteaduskonna erialad, kus on 192 õppekohale esitatud 800 avaldust. Suurim konkurss, ligi 17 inimest kohale tuleb läbida haldusjuhtimise tudeerimiseks.

Tartu ülikoolis on suurim konkurss praegu psühholoogiasse 14,9 avaldusega kohale ning ajakirjanduse ja suhtekorralduse erialale 12 kandideerijaga kohale. “Psühholoogiasse on igal aastal väga palju tahetud,” märkis ülikooli vastuvõtutalituse peaspetsialist Aime Randveer. “Kui suhtekorraldust veel ajakirjandusest eraldi õpetati, oli suhtekorraldusse ka suur konkurss. Küllap teati, et ajakirjandusse on keerulisem sisse saada.”

Enamik ülikoole on sisseastumisavalduste vastuvõtu lõpetanud või lõpetamas. Põllumajandusülikooli saab avaldusi esitada homseni ja tehnikaülikooli 15. juulini.