“Käesolev hooaeg on tõepoolest alanud tormiliselt. Võib liialdamata öelda, et telekanalid võitlevad iga minuti pärast, et konkurentidest rohkem vaatajaid koguda,” möönab Kanal 2 programmidirektor Olle

Mirme.

Seetõttu on prime-time’i (kella 19–22) nii tihedalt saateid täis pikitud, et üksiksaadete vaatajate hulk on võrreldes mullusega kahanenud. Publik lihtsalt jaguneb kanalite vahel ühtlasemalt, mitte ei koondu enam üht magnetsaadet vaatama. “Kui saated on kõrvuti, ühel ajal eetris, siis nad paratamatult kaotavad vaatajaid – vaatajate hulk on ju piiratud,” nendib TSN Emori projektijuht Peeter Teedla.

Programmijuhid rahul

Kanalite programmijuhid aga selle pärast vähemalt pealtnäha ei muretse, vaid rõhutavad, kui head programmi vaatajad tiheda konkurentsi tõttu saavad. “Nii kvaliteetset filmiprogrammi või ka maitsekat dokumentalistikat, mänge ja meelelahutust, uudiseid ning elusaateid ei saa olulisemalt suuremadki ühiskonnad tavaliselt endale lubada,” kinnitab TV3 programmidirektor Jüri Pihel.

Mirmegi nendib, et kuigi vaataja tõenäoliselt varasemast rohkem kanalilt kanalile klõpsutab, võidab ta olukorrast, kus tema soosingu pärast nii palju pingutatakse.

Ülepakkumise tekkides, kui saade kaotab vaatajaid, annab ta koha menukamale ning mõni vaataja jääb just oma lemmikust ilma. Nii kadusid TV3 eetrist seriaal “Vaprad ja ilusad” ning mälumäng “33 küsimust”.

Uued saated Kanal 2-s

•• Hommikukohvik, Reporter (5x), Ristküsitlus (5x), Baar (6x), Üle piiri, Maie ja Valduri vägitegu, Hooaeg, Kodustuudio, Tunnikontroll, Jazzi kokakool, Nõrgim lüli

•• Halloo TV (5x) algas suvel

Uued saated TV3-s

•• Džunglistaar +Extra, Naistevahetus, Hoia ja keela, K.A.M., Lihtne gourmet, Päikesepüüdja, Mandolino, Sõbrannad, Kuldsuu, Rooside sõda, Aknad (vene)

Uued sated ETV-s

•• Meie, Varivalitsus

Tugev konkurents annab oma vitsad

Peeter Teedla, EMOR-i Gallup Media projektijuht

Kuigi tugevam konkurents on hea, võib see anda vaatajahulga arvelt tagasilöögi. Isegi miljonimängu vaatajaskond on veidi vähenenud.

Telekava on praegu nii tugev ning vaatajad saavad valida. Näiteks teisipäeva õhtul on ETV-s

“Meie”, TV3-s “Naistevahetus”, Kanal 2-s “Üle piiri” ja “Politseikroonika”, ning viimane on seetõttu kõvasti vaatajaid kaotanud.

Mõnedel uutel sarjadel on väiksem vaatajaskond seetõttu, et ta on sihtrühmasaade. Nagu näiteks igapäevasari “Baar”, mis jagab igal õhtul eetriaega “Aktuaalse kaameraga”. Üks vaadatavuse languse põhjusi on kindlasti suurenenud konkurents. Harjumusel on oma jõud, aga kui samal ajal on võimalik vaadata huvitavamat saadet, siis eelistatakse seda.