Europoli laienemise eesmärk on edendada EL liikmesriikide kuritegevuse vastast õiguskaitsealase tegevust, analüüsida kuritegevust ja ühtlustada uurimismeetodid. Europoli vahendusel tehakse koostööd raskete rahvusvaheliste kuritegudega võitlemiseks kui nimetatud kuriteod mõjutavad kaht või enamat liikmesriiki nii, et kõnealuste kuritegude ulatuse, raskuse ja tagajärgede tõttu on vajalik liikmesriikide ühine lähenemisviis.

Kui koostöökokkulepe alusel toimub eelkõige infovahetus, siis pärast konventsiooniga ühinemise jõustumist saab võimalikuks täiemahuline koostöö, mis hõlmab aktiivset osalemist analüütilistes tööfailides, mille abil Europol analüüsib liikmesriikidest saadud info abil olukorda organiseeritud kuritegevuses ja soovitada vajalikke vastumeetmeid.

2002. aasta juunis lähetas Eesti Europoli juurde oma sideohvitseri, keskkriminaalpolitsei kriminaalteabe osakonna politseinõunik Peeter Palo. Europoliga tehtava koostöö keskasutuseks Eestis on Keskkriminaalpolitsei.

Europol on Euroopa Liidu õiguskaitseorgan, mis tegeleb kuritegevusalase teabega. Europoli eesmärgiks on liikmesriikide asjaomaste ametiasutuste töö efektiivsuse tõstmine ja koostöö parandamine tõsise rahvusvahelise organiseeritud kuritegevuse ennetamisel ja selle vastu võitlemisel.