Kultuuriministeeriumi meedia- ja autoriõiguse osakonna juhataja Peeter Sookruusi sõnul ei eksisteeri telekanalit Orsent, kuna see pole kunagi saanud ringhäälinguluba. Orsent on programmitootja, kes läheb selle nimetuse all eetrisse ringhäälinguluba omava AS-i Starman edastatavas teleprogrammis.

Keeleinspektsioon tegi Orsendile septembri lõpus ettekirjutuse varustada saated eestikeelse tõlkega. Starman nõudis seejärel Titovilt, et programm viidaks seadusega vastavusse, ja kui Titov seda ei teinud, lülitas Starman Orsendi 22. detsembril välja ning sagedus anti venekeelsele telekanalile TV3+.

AS-i Starman juhatuse esimees Peeter Kern ütles, et 31. detsembrist on Orsent taas eetris. “Andsime talle veel ühe võimaluse,” selgitas Kern.

Orsent tahab tegevusluba

“Väga kahetsusväärne, et härra Titov andis sellele poliitilise värvingu, jättes mainimata, et ta ei suutnud või suvatsenud tagada oma programmiosa vastavust Eesti seadustele,” ütles Peeter Sookruus.

Orsendi direktor Viktor Titov keeldus Eesti Päevalehele telefoni teel intervjuud andmast, kuid ütles, et peab kanali sulgemist poliitiliseks. Tema väitel on kõik nende filmid ja saated tõlkega varustatud, välja arvatud otse-eetrisaated.

Sookruusi sõnul on Titov väljendanud huvi hakata taotlema ringhäälinguluba kaabellevivõrgus. “See on võimalik, kui on kindel, et tema pakutav teleprogramm vastab meie seaduste nõuetele,” teatas ta.

Orsent on eetris kella 18–24 sagedusel 343,25 MHz.

Kallutatud Vene meedia

Vene uudisteagentuuri Regnum.ru teade, et "USA peab Eestit antisemiitlikuks maaks", on kõnekas näide praeguse Vene meedia kallutatusest ja kaksikmoraalist.

Agentuur refereerib USA riigidepartemangu raportit antisemitismist maailmas ja peab kõige olulisemaks just Eestit puudutavat osa, kus "2004. aastal ilmnesid natsistlikud meeleolud". Tõesti, nii raportis kirjutatakse. Ometigi on uudis kontekstist välja rebitud üksikfakti võimendamine ja raporti põhisisu maha vaikimine.

Igaüks, kes klikib www.state.gov/g/drl/rls/40258.htm näeb, et Eestile heidetakse sama palju ette kui näiteks Islandile. Raporti järgi paistsid mullu juudivastasusega enim silma hoopis kaks teist riiki: Venemaa ja Valgevene. Sellest Regnum.ru ei kirjuta. Urmet Kook