“See on eelkõige Ken-Marti Vaheri enda ja Res Publica otsustada, aga samas oleme päris veendunud, et ta peaks tagasi astuma,” ütles Reformierakonna esimees Andrus Ansip, jättes ähvarduse justiitsministrit umb- usaldada otseselt sõnastamata. “Kui praegu on poliitikute ja riigiametnike vangistamise plaan, siis mis meil järgmiseks on – leida arstide liidust või kirjanike liidust mingi mõõdik?”

Sünge hoiatus pudenes ka teise valitsuspartei Rahvaliidu esimehe Villu Reiljani suust. “Pärast selliste ebademokraatia ilmingute väljatulekut Eesti riigi valitsemises on justiitsminister Ken-Marti Vaheri jätkamine ametis problemaatiline,” lausus keskkonnaminister Reiljan pressiesindaja vahendusel.

Inimesi ei tohi hirmutada

Reiljan märkis, et tegemist on põhimõttelise küsimusega: kas inimesi pannakse vangi sellepärast, et nad on seadust rikkunud, või peavad nad muretsema seetõttu, et kusagil kabinetis on sündinud kontrollarv.

Res Publicasse kuuluva Ken-Marti Vaheri meelest on tagasiastumise nõue mõistetamatu ja võrdlused süüdistuste esitamise plaani ning stalinistliku karistuspoliitika vahel kohatud. “Kui loen, et kuritegevuse vastaseid plaane võrreldakse stalinismiga, siis ausalt öeldes olen jahmunud ja minu jaoks on see naeruväärne,” sõnas justiitsminister, tuletades meelde, et ebaseadusliku süüdistuse eest on ette nähtud karmid karistused.

Vaherit toetab selgelt ka peaminister Juhan Parts, kes kinnitas, et ausatel ametnikel pole Eestis midagi karta, ja toonitas vajadust võidelda narkomaania ja korruptsiooniga. Ühtlasi kinnitas ta, et justiitsministri tegevuses pole midagi laiduväärset ja teistsugused tõlgendused teenivad riigivaraste ja sahkerdajate huve.

“Kui Reformierakonna fraktsioon toetab valitsuse liikme võimalikku riigikogus umbusaldamist, siis sellega on koalitsioon lõpetanud tegevuse ning ma pean paluma vabariigi presidendil vabastada ametist kõik Reformierakonna ministrid,” hoiatas valitsusjuht.

Justiitsministeeriumi kinnitusel tarvitavad mõõdikute süsteemi nii Ühendkuningriigi kui ka Austraalia õiguskaitseorganid. Väidetavalt on samasugune, kuid detailsem kava ka Saksa justiitsasutustel. Vaheri hinnangul on süsteemi vaja selleks, et töö tulemusi mõõta, ja sellekski, et planeerida vahendite kasutamist. Samas ei maininud ükski pressiga kohtudes kava tutvustanud ametnik, et plaani mittetäitmine tooks kaasa sanktsioone.

Analoogne prioriteetsuundade kava, mis käsitles võitlust narkokuritegevuse, korruptsiooni, perevägivalla ja alaealiste kuritegevusega, kehtis ka möödunud aastal. Tänavu eesmärgiks seatud arvud on paiguti mullustest väiksemad.

Kava väljatöötamisse olid kaasatud ka prokuratuur, kaitsepolitsei, politsei, siseministeerium ning maksu- ja tolliamet. Politseiameti peadirektor Robert Antropov märkis, et nemad arutasid tänavust kriminaalasutuste põhieesmärkide kava kolmel korral.

Justiitsminister Vaherit ohustas tagandamine viimati 2003. aasta kevadel, mil ta ületas juba mitmendat korda autoga kiirust.

Järgmisel aastal tuleb kinni püüda 65 korruptanti

Vaheri karistusplaan

Eesti Päevaleht tutvustab

•• Ken-Marti Vaheri politseile ja prokuratuurile 2005. aastaks seatud eesmärgid, väljavõte justiitsministeeriumist prokuratuuri saadetud projektist.

Korruptsioon

Karistada tuleb kümneid

•• Esitada süüdistus 45 (2004 – 15 isikut) korruptsioonikuriteo toimepanijale, sealhulgas 18 (2004 – 9 isikut) riigiametnikule ja 27 (2004 – 6 isikut) omavalitsus- ametnikule või isikutele, kes pole riigi- ega omavalitsusametnikud.

•• Esitada süüdistus 20 (2004 – 24) organiseeritud korruptsioonikuriteo toimepanijale, sealhulgas 8 (2004 – 15 isikut) riigiametnikule ja 12 (2004 – 9) omavalitsusametnikule või isikutele, kes pole riigi- ega omavalitsusametnikud.

Riigisisene narkokuritegevus

Süüdistus kümnele jõugule

•• Esitada süüdistus 10 (2004 – 7 gruppi) organiseeritud narkokurjategijate grupile. Lisaks jälgitakse 2005. aasta kestel kriminaalmenetluse käigus konfiskeeritud narkootiliste ja psühhotroopsete ainete koguseid ja kriminaaltulu konfiskeerimiste arvu, sh varalise karistuse kohaldamist.

•• Grupile süüdistuse esitamine tähendab, et süüdistus esitatakse ka grupi liidrile ehk isikule, kelle tegevuses on tuvastatavad kuritegeliku idee autori või teiste isikute kuriteole kihutamise või nende tegevuse juhtimise (üles- annete jagamise jms) tunnused.

Piiriülene narkokuritegevus

Süüdistus viiele jõugule

•• Avastada vähemalt 5 (2004 – 5 gruppi) uut piiriülese narkokuritegevusega seotud organiseeritud narkokurjategijate gruppi. Piiriülese narkokuritegevuse paljastamiseks alustatud kriminaalmenetlustes esitada süüdistus 5 (2004 – 2 gruppi) grupile.

•• Piiriüleseks narkokuritegevuseks loetakse nii sellist tegevust, mida organiseeritakse Eestist ja sellega vahetult seotud kuriteod toimuvad välisriigis, kui ka sellist, kus välisriikides organiseeritakse narkokuritegusid, millega vahetult seotud kuriteod pannakse toime Eestis.

•• Selles kategoorias ei tule arvestada narkootilisi aineid üle Eesti piiri vedavaid üksikkullereid.