“Volinik juhtis ministri tähelepanu vastuolule Eesti põhiseaduse ja Euroopa Liidu seadustiku vahel,” ütles komisjoni pressiesindaja Eestis Pille Vaher.

Põhiseadus sätestab Eesti Panga ainuõiguse emiteerida Eesti raha – komisjoni arvates ei võimalda see euro kasutuselevõttu. Eesti Pank leiab, et põhiseaduse muutmine pole tingimata vajalik, sest eurotsooniga liitumisel Eesti Pank lihtsalt ei kasuta seda õigust. Stsenaariume võib olla kaks: Eesti kas suudab selgitada, et vastuolu pole või tuleb teha muudatusi.

Minister Sõerdi sõnul pakkus ta Almuniale välja, et vastuolu võiks lahendada eraldi seadusega. “Põhiseaduse muutmine Eestis on keerulisem kui mõnes teises riigis. Leppisime kokku, et kui saame mustandi valmis, siis näitame seda volinikule. Tema seadis tingimuseks, et enne seda oleks lahendusele oma heakskiidu andnud Eesti kõrgemad kohtuinstantsid,” ütles Sõerd. “Selge on see, et tegutseda tuleb kiiresti ja probleemi lahendamine on vajalik mõlemale poole.”

Komisjon on vihjanud, et kui me ei suuda põhiseadust 2007. aastaks muuta, siis võime eurotsooniga liituda alles 2008. aastal.