Eesti põllumajandusülikooli (EPMÜ) õppekorraldusosakonna juht Anne Lüpsik rääkis, et kuna enamik ülikoole uuendas kolme-nelja aasta eest peaaegu kõiki oma õppekavu, siis vajadus uute kasutuselevõtmiseks puudub. Nii ei asutagi sel aastal uute õppekavade järgi ehk uusi erialasid õpetama ei Tartu ülikoolis ega ka EPMÜ-s.

Tallinnas asuvad ülikoolid avavad kolme peale kokku 11 eriala. Lõviosa uutest erialadest (kuus) avab Tallinna tehnikaülikool. Vaid ühte (äriõigus) uutest erialadest saab õppida Tallinnas. Ülejäänud viie õppekava õpetamine leiab aset kas tehnikaülikooli Virumaa, Kuressaare kolledĻis või Tartu säästva tehnoloogia instituudis. Kõik uued õppekavad on rakenduslikud.

Tehnikaülikooli vastuvõtu- ja üliõpilastalituse juhataja Aime Piht lisas, et Tartus asuvas instituudis saab õppida kahte uut eriala, mille lõpetamise järel saab tööle asuda kas jäätmekäitlustehnika spetsialisti või maastikuplaneerijana.

Virumaa kolledĻis avatakse kaks uut eriala: automaatikasüsteemid ja kütuste tehnoloogia. Kuressaare kolledĻis avatakse väikeettevõtluse õpe, mida saab omandada vaid kaugõppes.

Sisekaitseakadeemias saab sügisest esmakordselt õppima asuda aga halduskorralduse erialal avataval kohaliku omavalitsuse õppesuunal, mille lõpetajad võiksid kõrgkooli teatel tulevikus töötada kohalikes omavalitsustes sotsiaal- ja kultuuritöö, kommunaalmajanduse ja keskkonnakaitse spetsialistina või valla- ja linnasekretärina.

Tallinna ülikoolis avanevad uued võimalused magistriõppesse pürgijatele. Nii peaks kahe aasta pärast saama magistrikraadi Eesti esimesed linnauuringute, linnageograafia, pinnavete hüdroloogia ja organisatsioonikäitumise loovmeeskondadele spetsialiseerunud üliõpilased.