Raud-Antsu vaieldamatuks eripäraks Eesti muusikaelus võib pidada asjaolu, et kahe äärmusliku lähenemisega, pärimuslikke tekste rajusse vormi sulatades, on pandud korralik märk maha nii metal’is kui ka folgimaastikul – austajaid on mõlemas leeris.

Tundub, et nii kahel üritusel – Hard Rock Laagris ja Viljandi folgil – esinemine on olnud mõneti nagu salaplaan. “Eesmärk on mõlemat sorti publikule esinedes oma kõlapinna suurendamine. Nende kahe sootsiumi vahel pendeldades otsimegi enda teed,” selgitab üks bändi asutajaliikmeid Tarvi Martens. Kava on mõlemal juhul siiski veidi erinev: folgil pisut hellem, rokilaagris karmim.

Pärimusmuusika festivalile sobib Raud-Ants sedapuhku väga hästi, kuna tänavu on erilise tähelepanu all poogenpillid – bändis on esindatud nii viiul kui ka hiiu kannel.

Raud-Antsu eriline kuuekeelne kannel, mida mängib Tarvi, on väike, kuid võimas pill, millele on helipead peale pandud. Sisuliselt olevat kõik keelpillid kandled – lihtsalt ise moodsaks tehtud. Tarvi selgitab lähemalt: “Ilma naljata. Lihtsalt mingi hetk jäi mõni kannel õõnestamata, kuna teoorjust rabades ei jäänud enam piisavalt aega pilli valmistamiseks. Lõpuks võeti lihtsalt känd, aeti vars taha, klaveritehasest küsiti viimased kuus keelt ja oligi basskitarr valmis.”

Folgile demoplaadiga

Eesti asja ajavad raudantslased ka väljaspool muusikalist ühistegevust. Tegemist on väga kirju seltskonnaga, alates õppejõududest ja lõpetades IT-tippspetsialistiga, sekka rahvaluule ja -muusika tudengid.

Asutajaliikmed Madis Arukask ja Tarvi Martens – vanad pinginaabrid –, on nüüdseks mõlemad kõvad mehed oma valdkonnas: Madis on elukutselt folklorist ning ametis Viljandi kultuuriakadeemias arendusprorektorina, Tarvi tegutseb Eesti IT-maailmas, hetkel näiteks e-hääletuse projektijuhina. Samuti on tal roll Läti ID-kaardi projektis.

Kui siiani on kõik vähegi stuudios sissemängitud lood kättesaadavaks tehtud internetis Raud-Antsu koduleheküljel (www.raud-ants.com), siis folgi ajaks tuuakse letti 7-looline demoplaat “Karjasepõli”. Vestlusest jookseb korduvalt läbi põhimõte, et tegemist ei ole kommertsprojektiga: “Raud-Antsu eesmärgiks pole kunagi olnud raha teenida. Propageerime pärimusmuusikat, tuues seda pisut teises võtmes rahvale lähemale.”

Täna algaval folgil ühtlaselt kõrge tase

•• Viljandi pärimusmuusika festivali pressipealik Ants Johanson ütles, et tänavune festival on esinejate poolest selles mõttes ühtlane, et kõik on ühtviisi tuntud või tundmatud, sõltub, mis nurga alt vaadata.

•• “Näiteks rootslane Johan Hedin oma võtmeviiuliga on väljamaal väga tuntud, aga siin tundmatu,” toob Johanson näite, lisades, et see pole PR-trikk, kui ta ütleb, et iga kuulaja tõesti leiab festivalil oma.

•• Festivali passid on juba välja müüdud, saadaval on kontserdi- ja päevapileteid. Viimaste hind jääb vahemikku 150–310 krooni ning neid saab osta nii Piletilevi müügikohtadest üle Eesti kui ka kohapealt Viljandist.

•• Festivalile viib Tallinnast erirong, mis väljub täna kell 15.07 Balti jaamast ja toob tagasi Viljandist pühapäeval kell 20. Edasi-tagasipilet maksab 70-120 krooni ning on saadaval Edelaraudtee piletikassades ja Piletilevis. Ühe otsa piletid on müügil rongis.

•• Kõikvõimalikku infot festivali kohta, sh ka programmi leiab folgi kodulehelt www.folk.ee/ 2005

Mari Rebane