“Meile imponeeris Tarandi arvamus, et Sirp peab olema mõjukas kultuuriväljaanne, mille mõjukus tuleb sisust,” ütles sihtasutuse Kultuurileht nõukogu esimees Urmas Klaas.

Sirbi senine peatoimetaja Mihkel Mutt, kes 1. novembrist töötab ajakirja Looming peatoimetajana, oli Tarandi valimise üle rõõmus. “Kaarel on üks väheseid noorema põlve ajakirjanikke, kellel on missioonitunnet. Temas on ka isiklikku sitkust ja jonni, Kaarel ei ole pehmu,” ütles ta.

Muti sõnul ei pea Sirbi peatoimetaja olema mõne konkreetse kultuuriala spetsialist, sest eri valdkondade toimetajad lehes on niikuinii oma ala asjatundjad. Peatoimetaja peab Muti sõnul olema inimene, kes saab aru, kui on vaja valjemat häält teha või vastupidi, loobuda mõne asja kajastamisest.

“Kahtlemata on ka Eesti Päevalehele suureks tunnustuseks, et tema toimetusest tuleb uus Sirbi peatoimetaja,” lisas Mutt.

Kultuuritekstide kogu

Kaarel Tarand ütles, et üksikasjadest on veel vara rääkida. “Aga lähtekoht on see, et Sirp on hiiglaslik kultuuritekstide kogu, mis iga nädalaga täieneb ja kasvab. Oluline on selle kogu kasvu suurendada ja kindlustada ning võimalikult paljudega jagada.” Tõenäoliselt asub Tarand Sirpi juhtima uuest aastast.

Sirp on kord nädalas ilmuv ajaleht, mis aastakümneid ilmus Sirbi ja Vasara, kuid taastatud Eesti Vabariigi ajal ka Reede nime all. Mihkel Muti peatoimetamise ajal muutus Sirp uuesti ühiskonnas ja kultuurielus olulist rolli etendavaks väljaandeks.

Lisaks Tarandile kandideeris Sirbi peatoimetajaks veel kolm inimest. Teise vooru vestlusele kutsus komisjon ka Sirbi muusikatoimetaja Igor Garšneki.

Kaarel Tarand

•• Sündinud 1966 Tallinnas.

•• Õppinud Tallinna 21. keskkoolis ning Tartu ülikoolis eesti filoloogiat ja sotsiaalteadusi (1987–1996). Töötanud haridusministri nõunikuna (1996), ajakirja Luup toimetajana (1996–1999), EV riigikantseleis valitsuse pressibüroo direktori ja peaministri nõunikuna (1999–2002) ning Eesti Päevalehe arvamustoimetaja ja kolumnistina (2002–…).

Abielus, 3 last.