President selle otsuse ka tegi ning nüüd algas protsess, mis viib 90 päeva pärast ennetähtaegsete üldvalimisteni, juhul kui parlamendiliikmed ei suuda kolme nädalaga uut valitsust moodustada.

Pärast seda saatis peaminister kirja Likudi keskkomitee esimehele Tzachi Hangebile, kus teatas, et lahkub parteist. „Ma lahkun parteist ja moodustan uue,“ kirjutas ta oma lahkumisavalduses.

Sharoni uue partei nimeks saab „Riiklik vastutus“ („Acharyut Leumit" heebrea keeles).

Pühapäeval kohtus Sharon meedia teatel asepeaministri Ehud Olmerti ja turismiministri Avraham Hirschoniga, kes lubasid peaministrile uude parteisse järgneda. Veel 14 Likudi liikmest parlamendisaadikut ja ministrit on varem lubanud Sharoniga kaasa minna, nende seas justiitsminister Tzipi Livni, sisejulgeolekuminister Gideon Ezra ja transpordiminister Meir Sheetrit.

Vasakpoolse Meretz-Yahadi partei liider Yossi Beilin lausus, et uus poliitiline olukord on võit neile, kes soovivad maa ära jagada. „Likudi lõhenemine loob tõelise võimaluse koalitsioonile, mida juhiksid rahusoovijad, sealhulgas endised Likudi saadikud, kes on lõpuks aru saanud, et nad viisid rahvast ja ennast 38 aastat eksiteele ning et unistus jagamata maast on vale ja ohtlik,“ kõneles ta.

Praegune asepeaminister, Tööpartei endine kauaagene esimees Shimon Peres, kes osales pühapäeval Sharoniga pikaleveninud kõnelustes tulevase koostöö osas, ei lahku oma parteist, et Sharoni uude erakonda astuda, teatasid Peresi nõunikud esmaspäeval.

Likudi ametnikud laususid, et peaministri moodustatav partei on „tõeliselt tsentristlik, igast perspektiivist: poliitilisest, majanduslikust ja sotsiaalsest“.

Sharoni parteist lahkumisest alates võtab juhtimise üle praegune erakonna keskkomitee esimees Tzachi Hanegbi, kes neljapäeval kavatseb keskkomitee kokku kutsuda, et otsustada uue esimehe valimise üle. Võimalikeks uue liidri kandidaatideks on Knesseti liige, endine pea- ja rahandusminister Benjamin Netanyahu, Knesseti liige Uzi Landau, kes on niinimetatud Likudi mässuliste liider, kaitseminister Shaul Mofaz, haridusminister Limor Livnat, välisminister Silvan Shalom ja Knesseti liige Yisrael Katz.

Endine sõjakas kindral Sharon, kes veel mõne aasta eest ehitas jõudsalt asundusi Gazasse, Juudasse ja Samaariasse, muutis oma vaateid eelmisel aastal ning andis tänavu Gaza palestiinlastele, viies sealt ära kõik asundused, asunikud ja sõdurid.

Kui president nüüd Knesseti laiali saadab, siis tulevad veebruari lõpu ja märtsi lõpu vahel ennetähtaegsed valimised, mis korralistena oleksid pidanud toimuma alles järgmise aasta novembris. Valimiste kuupäevana on välja käidud 28. veebruari (mil Sharon saab 78aastaseks), 7. märtsi ja ka 28. märtsi.

Likud („ühinemine“ heebrea keeles) moodustati 1973. aastal mitme teise poliitilise liikumise alustele ning üks asutajatest oli Sharon ise, kes peaministriks sai esmakordselt alles 2001. aasta märtsis. Likudi esimene peaminister oli Menachem Begin, kes kunagise paramilitaarse rühmituse Irgun endise liidrina alustas rahuprotsessi Egiptusega ja saavutas 1979. aastal kahe riigi vahelise rahuleppe.