“A-kategoorias on tõepoolest tendents, et õpilaste arv tõuseb. Sel kevadel on nende lubade tegemiseks registreerunud 97 õpilast, möödunud aastal oli terve aasta jooksul kokku 141 õpilast,” ütles Haja autokooli juhatuse liige Anu Liiser, kes tõi võrdluseks veel 2001. aasta, mil aasta vältel käis mootorrattalube tegemas vaid 58 õpilast.

Samas tõdes autokooli juht, et enne 2000. aastat viidi mootorrattakoolitusi läbi vähe. “Riiklikud õppekavad said valmis 2000. aastal. Enne oli võimalus, et koolis õppima ei pidanud ja tegid ainult eksamid siin ära,” ütles Liiser.

Pärnu autokooli Aide juhataja Enn Saardi sõnul uputab neil praegu samuti mootorrattaõpilastest. “Sel aastal on kuskil 30 kuni 40 protsenti rohkem õpilasi kui tavaliselt,” lausus Saard, kelle sõnul on praeguseks lubade tegijaid registreerunud sadakond.

1307 uut masinat

Kui Aide autokoolis on naiste osakaal gruppides 20 protsendi juurde jäänud, siis Haja autokoolis on naiste arv tasapisi kasvanud. “Varem olid mõned grupid sellised, kus olid ainult mehed, nüüd on ikka igas grupis mõni naine,” ütles Anu Liiser.

Ehkki mootoorrattalubade tegijaid on rohkem kui varasematel aastatel, ei ole autokoolide juhtide sõnul keegi ukse taha pidanud jääma. “Kui registreerida soovitakse viimasel hetkel enne kursuseid, siis oleme pidanud soovitama mõnda järgmist kursust,” selgitas Liiser.

Autoregistrikeskuse andmeil tegi mullu A-kategooria sõidueksami 942 inimest. Sel suvel püstitatakse ilmselt ka esmaselt arvele võetavate mootorrataste rekord, sest juba tänase seisuga on sel aastal registreeritud rattaid 1307, möödunud aastal võeti kokku arvele 1456 mootorratast.

Autoregistrikeskuse (ARK) direktori asetäitja Juhan Kaarpalu arvates peitub mootorrataste buumi taga inimeste elukorralduse muutumine. “Kuna esmased vajadused on rahuldatud,

siis nüüd on kätte jõudnud teine etapp ehk huvialale keskendumine. Ja selle alla kuulub ka mootorratas, ATV ja mopeed,” ütles Kaarpalu, kelle sõnul on mai ja juuni mootorrataste arvele võtmise tipphooaeg.

Tänavu mais registreeriti esmaselt kokku 451 mootorratast, mis tähendab, et siis võeti arvele ühe kuuga rohkem mootorrattaid kui perioodil 1993–2001 ühe aasta jooksul kokku. Näiteks ARK-i andmeil oli möödunud aastal mais arvele võetud rataste arv ligi kaks korda väiksem – 235. Sel kuul on arvele võetud aga juba 206 mootorratast.

Autoregistrikeskuse avalike suhete osakonna juhataja Timo Vijari sõnul on populaarseimad mootorrattamargid Yamaha, Suzuki, Honda ja Kawasaki. “Teisi marke registreeritakse tavaliselt alla kümne kuus,” lausus Vijar.

Mopeedilubade rekord

•• Lisaks mootorrataste lubade tegemise buumile on populaarne ka mopeedilubade tegemine, milles on sel kuul ARK-i direktori asetäitja Juhan Kaarpalu ennustuse järgi tulemas samuti rekord.

•• Kui aprillis tehti kokku 20 mopeediluba, siis mais küündis see arv juba 82-ni. Sel kuul oli aga eilseks juba tehtud 81 mopeediluba. Aastal 2005 väljastati kokku 126 mopeedijuhiluba.

•• “Eks sellele aitas kaasa ka meie kevadine mopeedijuhtidele kiivrite andmise kampaania. See oli justkui üks präänik noortele juhtidele,” ütles Kaarpalu.

•• Seoses lastekaitsepäevaga said juunis esimesed 50 mopeedijuhiloa omanikku lisaks juhiloale ka euronõuetele vastava mopeedijuhi kiivri.