Nõmme servas, Vabaduse puiestee ja Võidu tänava vahel paiknev lapike on veel kinnisvaraarendusest puutumata. Pargi äärde, eramute kõrvale, kerkib vaimustuse ja jalgpalliarmastuse varal ootamatu, kuid muljetavaldav rajatis: moodne euroopalik pallimängukeskus.

Oma energia ja rahaga

“Ma unistan, et siia kerkib selline keskus, kus mängitakse palli hommikust õhtuni,” ütleb Enn Loog, kelle entusiasm selle projekti taga on. Jalgpalliklubi Nõmme United eestvedaja ning staadioni omanik on juba rajanud soojendusega tehismuruväljaku, mille katet peetakse üheks paremaks linnas. Sel talvel kerkis väljaku äärde ka pumbamaja, mis väljakut talvel jääst vaba hoiab.

Jalgpalliväljaku pidamine, saati siis veel arendamine, pole odav lõbu. “Oma kuus miljonit olen siia juba pannud küll,” tõdeb Enn. “Ülemiste taga oli mul mitu hektarit maad, seegi on rahaks tehtud ja siia pandud. Aga mida muud ma ikka teeks, midagi tuleb ju teha,” vastab mees küsimusele, et milleks see kõik.

Päris üksi Enn selles ei ole. Teine, tänaselt pildilt puuduv partner on Mart Poom. “Mart on oma raske tööga teenitud raha samuti siia pannud, lisaks olen laenu võtnud. Eks me loodame, et ükskord teenime selle ka tasa,” arvab Enn. Riik ja linn pole sellele objektile raha andnud, jalgpalliliit andis tehisväljakule katte. Muidu teevad mehed ise.

Plaanid ei piirdu vaid tehis- ja muruväljakuga. Lisaks tulevad tribüünid, vanadest lagunenud tribüünidest kerkib Ennu silmis pansionaat, mille projekti mees uhkusega näitab. “Mart tõi mulle fotosid,” näitab Enn tõendusmaterjale, “ kuidas Arsenali treeningkeskus välja näeb. Tuleb ikka teada, mida tahta.”

Ennu unistustes peetakse Männikul mõne aasta pärast juba mõnda rahvusvahelist noorteturniiri. Ennu unistustes võiks ka Eesti koondis mugavas pansionaadis elades Nõmme mändide all treeninglaagrit pidada.

Traktor müdistab edasi. Siiani on Ennu unistused uskumatu kiirusega realiseerunud. Küllap ka edaspidi.

Piirkonna parim noorsootöötaja

•• Trennipoistele on staadion alati avatud ning poisid, kes Enn Loogi tuttavlikult Ennuks kutsuvad, on seal alati teretulnud. Kaheksa-aastane Hans Kaarel ja kohe kaheksaseks saav Oliver käivad trennis juba teist aastat ning veedavad pikki suvepäevi staadionil. “Tulge, käige ikka palli löömas,” ei aja Enn kedagi väljaspool trenniaega minema, vastupidi. “Enn on piirkonna parim noorsootöötaja, poistel on terve suvi tegemist, ei ole aega igavust kurta,” arvavad poiste vanemad.

•• Kokku on Nõmme Unitedis umbes 80 poissi, peamiselt Nõmme asukad.

•• Linn maksab laste pealt treeningtööks pearaha. Raha teenitakse ka väljaku rentimisega, ega muidu ei saa.

•• Hans Kaarel ja Oliver saavad Ennu käest juhtnööre ning löövad teineteisele penalteid. Iseseisev töö on sportliku edu alus. Tulevad suuremad poisid, hakkavad samuti toksima. Enn tervitab neidki nimepidi, tema teab kõikide oma staadioni poiste nimesid. Kuidas siis teisiti.